Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев подписа договора за електронно таксуване в градския транспорт

Кметът Иван Тотев подписа договора за електронно таксуване в градския транспорт

Изграждането на системата за управление на градския транспорт е по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив” по ОПРР.

Въвеждането на системата за електронно таксуване е най-важния компонент от големия транспортен  проект на Пловдив, тъй като най-много ще промени общественото отношение към градския транспорт, предоставяйки високо качество на услугата.

Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при официалното подписване на договора „Изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт”.

На 354 спирки предстои монтажът на информационни табла, които в реално време ще показват движението на автобусите, а в самите тях също ще има визуални табла със звукова сигнализация.

В 285 превозни средства ще бъдат монтирани бордови устройства, които ще обслужват едновременно системата за продажба на електронни билети и системата за информация на пътниците в автобуса, както и 677 валидатори на карти с чип.

Автобусите ще бъдат оборудвани и с 285 автомати за продажба на билети.  Още 91 автомати ще бъдат  монтирани на избрани спирки и определени за целта закрити места. Проектът включва 150  ръчни портативни контролни устройства, използвани за откриване на измами и нередовни карти, както и управление на автопарка.

Билетите и картите ще се продават от общината, а тя ще заплаща на превозвачите пробега в километри, така че те ще имат интерес да изпълняват точно своите маршрутни разписания. Системата позволява въвеждането на различни видове билети и карти, така че пътниците да имат възможност на избор.

Според кмета инж. Иван Тотев с изпълнението на проекта Пловдив ще е единствения град в България, който цялостно внедрява най-новаторската услуга за своите граждани.

Това увери и Мигел Пеняс, мениджър по продажби на транспортни услуги за Европа  на испанската фирма-изпълнител ИНДРА СИСТЕМАС С.А. [INDRA SISTEMAS, S.A].  Той гарантира, че в Пловдив се внедряват най-модерните технологии. Фирмата има опит от въвеждането на електронното таксуване в Мадрид, Барселона, Валенсия, в метрото на Атина, Лисабон, Буенос Айрес, Сантяго, Кайро, а най-голямата й поръчка в момента е в Риад, Саудитска Арабия, на стойност 250 млн. евро.

Електронното таксуване е част от проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив”, ДБФП №BG161PO001/1.5-03/2011/001, изпълняван от община Пловдив в качеството си на бенефициент по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г”.

Цената за изпълнение на договора е 19 570 062 лева с включен ДДС, а крайният срок за изпълнение е не по-дълъг от 12 месеца от датата на неговото подписване.