Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев подкрепи БЧК, разнесе храни по домовете на нуждаещи се пловдивчани

Кметът Иван Тотев подкрепи БЧК, разнесе храни по домовете на нуждаещи се пловдивчани

„Кмет да тръгне, в дома ти да влезе, да донесе храна. Това е много благородно дело,“ тези думи изрече Димитър Стоянов при вида на кмета Иван Тотев пред прага на жилището си, който носеше на ръка тежки торби, пълни с храна. Пловдивският градоначалник се включи в инициативата на Българския червен кръст за предоставяне на хранителни продукти от първа необходимост по домовете в Комплекса на слепите на улица „Ландос“ в район „Източен“.

„Това е едно прекрасно начинание на Българския червения кръст. Разбира се е и благородна задача - да подкрепяме и да сме солидарни с хората в неравностойно положение“, посочи кметът Иван Тотев. Той сподели, че е приятно изненадан от факта, че гражданите с увредено зрение, с които се срещна днес, са с висок дух и са добри и съвестни пловдивчани.

„Общо 50 кг хранителни продукти на човек се осигуряват по програмата, като това е един постоянен процес, който реализираме в общо 6 пункта в града“, обясни Таня Георгиева, директор на БЧК - Пловдив.

Така днес 85 крайнонуждаещи се граждани, които живеят в комплекса, получиха по 13 кг брашно, 10 кг захар, 6 кг ориз, 5 кг макаронени изделия, 4 кг конфитюр, 3 кутии компот, 10 броя консерви с говеждо месо, картофено пюре, вафли.

Една от тях Елена Дулчева благодари от сърце на кмета и представителите на БЧК. Жената сподели, че хранителните пакети ще ѝ бъдат от полза, особено брашното, тъй като има домашна пекарна за хляб. Освен да разкаже за някои свои междусъседски тревоги, не пропусна да похвали кмета Иван Тотев за добре поддържаният център на града.

Освен хранителни продукти по програмата представителите на Българския червен кръст осигуряват консултации особено по отношение на неспиращите телефонни измами – как да се реагира и какво да се направи, ако някой човек с увреждане стане техен обект.

Предвижда се и провеждане на кампания за разяснение на приемане на балансиран и здравословен режим на хранене, управление на семейния бюджет и други услуги, финансирани от Европейския съюз. По време на срещите си с крайно нуждаещи се граждани доброволците от БЧК ще засегнат и темата за защита при бедствия като земетресения например.

Реализацията на проекта е по оперативна програма на Министерство на труда и социалната политика за храна и/или основно материално подпомагане, фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, операция 2 „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти“, 2016 BG05FMOP001-2.002.