Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Пловдив трайно се настани на винената карта на България

Кметът Иван Тотев: Пловдив трайно се настани на винената карта на България

В Стария Пловдив започна второто издание на дефилето „Вино и Гурме“

„Пловдив трайно се настани на винената карта на България и това е напълно естествено, заради университета, който подготвя кадри за винената индустрия и вече десетилетия работи в тази посока”. Това сподели кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, който съвместно с г-жа Ирена Георгиева заместник-министър по туризма и народните представители Менда Стоянова и Димитър Лазаров откриха второто издание на едно от най-интересните събития за винен туризъм в страната – фестивалът Дефиле „Вино и Гурме”. То се провежда в рамките на два дни - на 14 и 15 май в Стария град на Пловдив.

„Когато открихме 6-тото издание на „Дефиле на младото вино” преди време имаше  много посетители. Сигурен съм, че когато откриваме 6-тото издание на „Вино и Гурме”, то ще бъде наистина едно голямо събитие за града ни”, обърна се към присъстващите кметът Иван Тотев.

Посетителите на фестивала ще могат да се насладят на подходящите за сезона вина на 16 водещи винопроизводители от цялата страна. Te ще представят своите вина в комбинация с ястията на 8 ресторанта и 3 кетъринг фирми във възрожденската атмосфера на 10 емблематични места в Стария град.

„Пловдив все повече се показва на масовата публика с подобни събития. Всяка година в града има ръст на туризма, ръст, който беше много устойчив на кризите през годините. Това е благодарение на събитията, които организираме, които популяризираме, така че те да започнат да работят за Пловдив”, коментира кметът Иван Тотев. „По пътя за 2019-та година ние ще развиваме, ще надграждаме, ще измисляме и въвеждаме нови формати, а „Вино и гурме” ще има със сигурност едно успешно бъдеще”, допълни той.

„Пловдив е първенец в организирането на такива събития, които привличат туристите,” заяви на свой ред Ирена Георгиева заместник-министър по туризма. Тя поздрави Община Пловдив и Съвета по туризъм за добрата организация на събитието и припомни, че градът има своето трайно установено и престижно място на туристическата карта на България.

„Доказателство за това е 7-процентния ръст на туристи през 2015-та година и ръст в посещението на чуждестранни туристи – 11 %. Старият град е най-посещаваната туристическа атракция за 2015-та година в България от над 850 хиляди туристи. От началото на годината ръстът на чуждестранните туристи е над 33 %, а приходите от туризъм са над 106 %”, съобщи заместник-министър Ирена Георгиева.

Всеки желаещ да се наслади на виното и храната, може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала се предлагат като сувенири от събитието.