Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев откри Първия Немски Коледен базар в Пловдив

Кметът Иван Тотев откри Първия Немски Коледен базар в Пловдив

От 1-ви до 22-ри декември на площад "Стефан Стамболов" в центъра на града ще се продават традиционни немски сладкиши и празнични украшения.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откри Първия Немски Коледен базар в Пловдив. Много съм щастлив да бъда тук броени дни след като първи в страната запалихме светлините на празничната елха и украса. Усилията, които Община Пловдив полага тази година да създаде коледно настроение са огромни и съм изключително щастлив, че виждам много усмихнати хора, сподели инж. Иван Тотев. Той допълни, че преди няколко месеца е отправил покана към немското посолство и до Негово превъзходителство посланика на Федерална република Германия Матиас Хьопфнер за организирането на този база, на която е получен положителен отговор.

Ето, вече сме тук и откриваме Първия Немски Коледен базар в Пловдив, който ще допълни културното многообразие в града ни, каза инж. Тотев. Той подчерта социалната ангажираност на базара и благодари на учениците от езиковите гимназии, които активно се включиха в този социален ангажимент. Пожелавам на всички светли празници и коледно настроение, заяви кметът и преряза празничната лента

От своя страна посланикът на Федерална република Германия Негово Превъзходителство Матиас Хьопфнер сподели, че е щастлив да присъства в този исторически и културен град за откриването на първия германо-австрийски коледен базар. В Германия и Австрия това е една стара традиция и благодаря на общината, организаторите и спонсорите, че направиха възможно този базар да се открие и в Пловдив, заяви посланик Хьопфнер и пожела весели и уютни празници на всички.

Един специален гост пристигна на площада– Дядо Коледа. Той развълнува малки и големи със своя разказ за Рождество Христово и призова: Нека бъдем добри! Белобрадият старец раздаде подаръци и лакомства на малки и големи.

Талантливите ученици от Националното музикално училище „Добрин Петков“ със своите изпълнения предизвикаха бурните аплодисменти на присъстващите, а първокласниците Мими, Вени и Стефан грабнаха сърцата на публиката.

Първият Немски Коледен базар в Пловдив е разположен на площад „Стефан Стамболов“ в центъра на града и ще бъде отворен до 22-ри декември. В дървените къщички се продават традиционни коледни сладкиши, топло вино, вурстчета и празнични декорации. Организаторите са подготвили богата съпътстваща културно-музикална програма.