Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев откри обновения Дом на културата "Борис Христов"

Кметът Иван Тотев откри обновения Дом на културата "Борис Христов"

Ремонтът продължи 6 години, а стойността на строителните дейности възлизат на почти 20 милиона лева.

Пред стотици пловдивчани и официални лица кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и представител на гръцката фирма "Актор", изпълнител на голямата реконструкция на бившия Синдикален дом прерязаха лентата на Градския дом на културата "Борис Христов".

Изключително съм щастлив, че съм тук с вас в този ден, в който откриваме един проект, продължил шест години в три общински администрации. Той е от най-красноречивите примери за това колко усилия на няколко кметове и общински управления струва един голям проект. Надявам се, че с този и много други проекти градът доказва, че може да надживява рамките на един мандат чрез приемствеността, която е задължителна при реализирането на такива мащабни проекти, заяви инж. Тотев.

Като град, който с широки крачки върви към титлата "Културна столица на Европа 2019-а година", днес Пловдив прави една голяма крачка с приемането на тази 12 хиляди квадратни метра голяма сграда, която ще бъде дом на всички дейци на културата в град Пловдив, на операта на Пловдив, на ансамблите, на различните общински състави. Тази сграда ще е пълна с култура и ще бъде един от нашите големи аргументи в кандидатурата ни за европейска културна столица, допълни кметът и благодари на всички, които положиха усилия да се решат многото проблеми през 6-те години след стартирането на проекта.

Ще направим всичко възможно за възстановяване на стенописа на големия пловдивски художник Йоан Левиев. Нека всички пловдивчани да се радват и да прекарват щастливи мигове в този дом, пожела инж. Иван Тотев.

Домът на културата  беше осветен от Негово Високопреосвещенство митрополита на Велико Търново Григорий, който специално за случая пристигна от старопрестолния град.

Идвам от една стара столица в друга една стара столица, които в нашата история имат здраво подадена ръка и които често пъти са пример за цялото ни Отечество. И сега виждам, че Пловдив се сдобива с нов бисер, бисер, който толкова много ни е необходим - този културен дом, и то на името на не кой да е, а на един от големите на световната сцена люде, дал толкова кадърност и толкова прелест за културата на целия свят.

С голяма радост като старостоличанин и аз се присъединявам към вашата радост, приветства пловдивчани дядо Григорий. Грижите, които са положени тук, имат вече своя плод. По делата им ще ги познаете. Ето го делото! Слава Богу и слава Вам, г-н кмете, че имате щастието във вашия мандат да прибавите това. Разбира се, тук се събира трудът на мнозина преди това, но в края на краищата плодът дава украсата и благоуханието на всяко добро, което Пловдив заслужава като пример за много неща в цялото ни отечество, добави митрополитът.

По-късно вечерта пловдивчани изпълниха залата за първия голям концерт в чест на откриването с участието на оркестъра и хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Алексей Измирлиев и солисти Соня Йончева, Илина Михайлова, Елена Чавдарова, Стоян Даскалов, Деян Вачков, Марин Йончев.