Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев откри националната среща „Музеите и устойчивото развитие“

Кметът Иван Тотев откри националната среща „Музеите и устойчивото развитие“

Над 110 000 лева приходи от билети отчита обновеният Природонаучен музей в Пловдив.

Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев даде начало на среща на повече от 120 представители на всички музеи в България, които се събират за три дни в Пловдив за участие в Петата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”, която се провежда в Дома на културата „Борис Христов”.

„Ние, от Община Пловдив, изключително много разчитаме на работата на нашите музейни институции. Понякога кметовете залитаме в една посока, в която гледаме на музеите, като ги свързваме пряко с думите „културен туризъм”, приходи от билети… Това не винаги е най-правилната политика и ние в Община Пловдив се опитваме да развиваме другите задължения, или по-скоро призвания на институцията – тази на образователната сфера, на научната работа”, заяви по време на откриването кметът Иван Тотев.

Организатор на проявата е Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерство на културата, в партньорство с Българския национален комитет на ИКОМ.

Домакини са Регионален етнографски музей - Пловдив, Регионален исторически музей - Пловдив, Регионален археологически музей - Пловдив, Регионален природонаучен музей - Пловдив и Градска художествена галерия – Пловдив. Срещата се провежда с основното съдействие на Община Пловдив и с участието на Общински институт „Старинен Пловдив“.

„За първите 5 месеца от началото на годината този музей има над 110 000 лева приходи от билети. Това е благодарение на инвестициите, които Община Пловдив прави там, благодарение на управлението на мениджърския екип”, съобщи кметът.

За гостите на форума екипът на Градската художествена галерия е подготвил изложба на живописеца Михаил Лютов. Програмата на Петата национална среща включва 45 презентации и прожекции на документални филми от фондовете на музеите, разпределени в четири подтеми:

1. „Личност и време – чужденци, работили за България”.
2. „Археология и иманярство – спасените реликви”.
3. „Дарителите в българските музеи”.
4. „Ролята на музеите в опазване на биоразнообразието”.

Целите на Националната среща са да разгледа темите: връзки и последици от минало, настояще и бъдеще; обмен на информация и идеи, свързани с работата на музейните специалисти в контекста на устойчивото развитие; запознаване с археологически открития и спасени реликви; запознаване с културното ни наследство в региона, извън страната и др.

Възможностите за участие на всички български музеи със свои проекти в големия общонационален проект „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще бъдат представени от специалистите на едноименната пловдивска фондация.

Заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева специално подчерта, че за устойчивото развитие на музеите и музейното дело е изключително важно специалистите да намерят нови подходи и механизми, чрез които да представят пред обществеността богатото съдържание на културното ни наследство.