Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев откри форум за регионалния пазар на труда

Кметът Иван Тотев откри форум за регионалния пазар на труда

Важни акценти в стратегиите на община Пловдив са привличането на нови хора в региона, както и качеството на образованието.

„Състоянието на пазара на труда е много важна тема за общинското управление, защото засяга бъдещето и на Пловдив, и на региона, към които през последните години чуждестранните инвеститори проявяват засилен интерес.“

Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при откриването на кръгла маса „Регионален пазар на труда: състояние и проблеми, предизвикателства пред развитието на човешкия капитал”, организирана от Световната банка, Институт „Отворено общество“ - София и Българската стопанска камара при домакинството на фирма „Макс Европа“ ЕООД, която е сред най-големите производителни на велосипеди в Европа.

„Важни акценти в стратегиите, които разработваме, за да поддържаме интереса на инвеститорите, са привличането на повече хора в Пловдивския регион, както и качеството на образованието. През последните 4 години Пловдив е сред най-активните общини. Съучредители сме на два клъстера, като се опитваме да интегрираме образователната инфраструктура и реалните потребности на бизнеса. Общината е публичната институция, която може да бъде  медиаторът между двете страни“, посочи инж. Иван Тотев.

По думите му двата клъстера са пряко следствие от тенденциите, които се развиват в региона – индустриалното производство и IT индустрията.

„До края на годината заетите в IT индустрията ще стигнат 5000 души, което за нас е важно, тъй като преди 5 години нямаше и 500 заети в този сектор. Надяваме се следващите 4 години да ги удвоим. Интерес от компании има, както има и всички условия за инвестиции. Голямото предизвикателство е работата  върху професионалната подготовка на кадрите“, отбеляза кметът.

Неслучайно през последните месеци Община Пловдив активно участва в дебата за промените в образованието и е заявила желанието си да бъде един от пилотните градове за прилагане на новите идеи на Министерството на образованието, специално насочени към професионалното образование.

„В Пловдив вече сме решили базовите проблеми като добро място за живот на хората. Сред най-важните теми през втория ни мандат вече са бизнес, индустрия, повишаване на работните заплати, професионалното обучение на хората, увеличаване на населението“, заяви инж. Иван Тотев.

Освен организаторите на събитието, в дискусиите по време на форума участваха представители на бизнеса, държавните институции и университетите. Обсъдена беше необходимостта от промени в законодателството, свързани с гъвкавото работно време, дуалното обучение, условията на труд, както и устойчивостта на европейските програми, насочени към повишаването на качеството

Мениджъри по управление на човешките ресурси във водещи пловдивски компании представиха опита си в задържането, мотивирането и развитието на служителите.