Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев обяви началото на новия археологически сезон в Пловдив

Кметът Иван Тотев обяви началото на новия археологически сезон в Пловдив

През тази година ще бъде проучена последната част от Римския форум, като територията на разкопките ще бъде разширена в североизточна посока.

През настоящия археологически сезон на няколко места на разкопките на западната част на Римския форум в Пловдив ще бъдат монтирани ажурни огради, които ще позволят гражданите да наблюдават работата на археолозите. Това съобщи кметът инж. Иван Тотев, който заедно с ръководителя на обекта Елена Кесякова обяви началото на новия археологически сезон в града под тепетата.

През тази година ще бъде проучена последната част от Римския форум, като територията на разкопките ще бъде разширена в североизточна посока. Миналата година на обекта бе открит стилобат с три колони, за които има идея да бъдат възстановени и вписани в бъдещото проектиране на площад "Централен", заяви кметът инж. Иван Тотев.

Археолозите вече са стигнали до най-стария период на Форума, който датира от I в. пр. н.е. до края на I в. от н.е., информира Елена Кесякова.  Тя допълни, че сред  важните находки от разкопките пред Централна поща са разкриването на най-ранния стилобат, датиран с монети на Реметалк, сечени по времето на Август, Клавдий и Веспасиан. Много ценна находка е и меч от  I-ви век тип гладиус, взаимстван от иберийските племена и пренесен в Рим. Открити са важни данни за Средновековния Пловдив до края на ХII век, когато Форумът е унищожен, както и турски пещи от XVII XVIII век. И през този сезон археолозите очакват да разкрият нови артефакти.