Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев обяви грипна ваканция в Пловдив

Кметът Иван Тотев обяви грипна ваканция в Пловдив

Основание за това са големият брой болни с усложнения в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги”, както и на амбулаторно прегледаните със симптоми на заболяването.

От утре – 09.02.2016 г., до края на седмицата всички общински и държавни училища в Община Пловдив ще преустановят учебна дейност и излизат в грипна ваканция. Противоепидемиологичните мерки се предприемат заради предотвратяване на възможността за разпространение на респираторни инфекции, които се дължат на рязката промяна на времето и големите температурни амплитуди.

Основание за това са големият брой болни, средно около 30, постъпили с усложнение от грип в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги” в почините дни. Също толкова са амбулаторно прегледаните, като е завишен и броят на домашните посещения на пациенти със симптоми на грип.

„Само за вчера 137 са децата, потърсили лекарска помощ от амбулаторията на детската клиника на УМБАЛ „Свети Георги”. В предишния, съботен ден, са били 148. Ето защо спираме учебния процес в училищата”, обяви кметът на Пловдив. „Това не важи за детските градини и яслите, където молим родителите да водят децата си, само ако са напълно здрави”, призова Иван Тотев. За да не се налага да се затварят цели групи, ще бъде завишен и контролът при сутрешния прием на децата.

В града няма обявена грипна епидемия, но заради непрекъснато увеличаващият се брой на възрастни и деца, потърсили лекарска помощ заради вируси и то по време на междусрочна ваканция, се налага обявяване на грипна такава.