Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Независимостта поставя началото на самостоятелното развитие на България

Кметът Иван Тотев: Независимостта поставя началото на самостоятелното развитие на България

Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 година поставя началото на развитието на страна ни като автономна и модерна европейска държава със собствено управление.

Днес, на 22 септември, честваме Независимостта, която е естествен резултат от други две велики дела - Освобождението и Съединението, и с която започваме да пишем самостоятелно своето бъдеще като народ.

Ден след като обявява Независимостта цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив, което отново доказва важното място на нашия град в решаването на съдбата на България.

На днешния ден отново се прекланяме пред решимостта на българите от онова време, отстоявали и защитавали националните ни интереси. Това голямо постижение е още един повод да се гордеем с историята си, за да градим бъдещето си.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Информация за най-горната снимка: Триумфалната арка в Пловдив, издигната пред Офицерския клуб, където хиляди пловдивчани са се събрали за посрещането на цар Фердинанд и царица Елеонора по повод на тържествата за провъзгласяването на независимостта - 27 септември 1908 г. Кметът Иван Кесяков го приветства с кратка реч.