Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Нека продължим за развитието на Пловдив

Кметът Иван Тотев: Нека продължим за развитието на Пловдив

Кандидатът на ПП ГЕРБ за втори успешен мандат представи екипа си и основните акценти в програмата за развитие на града през следващите четири години.

„На финала на един успешен мандат, в който поставихме основите на възходящото развитие на Пловдив, отново искаме доверието на пловдивчани, защото има още много да направим, така че постигнатото развитие да не може да бъде променено и подменено.“

Това заяви кметът на Пловдив и кандидат на ПП ГЕРБ за втори успешен мандат инж. Иван Тотев при представяне на екипа, с който се явява на предстоящите местни избори.

Той посочи, че сред основните акценти в програмата за управление на Пловдив за периода 2015 – 2019 г. е процесът за подготовката на града като Европейска столица на културата през 2019 г. Дотогава трябва да приключи реализацията на проектите за площад „Централен“, бившия партиен дом, да се възродят стари и изградят нови градски пространства като кино „Космос“, „Тютюневият град“, Художествена галерия и пътна инфраструктура, която достойно да посрещне очакваните около 3 милиона туристи. За сравнение – през 2011 г. в Пловдив са реализирани 240 хил. нощувки, а 2104 г. приключи с 405 хиляди. Утвърждаването на Пловдив като туристически център е сред основните приоритети и за втория управленски мандат.

Инж. Иван Тотев представи и другите важни проекти на Пловдив, по които работата трябва да продължи. През този мандат бяха създадени предпоставки за икономическо развитие. Меморандумът с 9 съседни общини направи Пловдивския регион № 1 по привлечени преки чуждестранни инвестиции в индустрията. В момента се строят 3 завода, които предстои да осигурят работа на 5000 души. През последните 4 години градът се утвърди като предпочитана дестинация № 2 след столицата София за IT и аутсорсинг индустрията, в която вече са ангажирани около 5000 млади интелигентни хора.

След спечеления през 2014 г. приз за най-социален град в България дейностите в тази насока продължават. „Вече предлагаме близо 50 социални услуги, докато през 2011 г. бяха под 20 броя. С реализирането на транспортния проект контролът на осъществявания от частни фирми градски транспорт се връща в общината, както е било преди приватизацията на общинското дружество през 2005 г. Община Пловдив ще продава билетите и картите, което да доведе до поевтиняване на услугата.

По думите на кмета Иван Тотев, Пловдив вече е готов с проектите си по ОП „Региони в растеж“, в които е включено благоустрояването на огромни градски части – Марица-юг, коритото на река Марица, нова улична мрежа в кв. „Гладно поле“ облагородяване на зоните около Централна гара, детски градини, училища и др.

В управленската програма е включено също изпълнението на съвместния проект с ЕБВР за изграждането на новия бул. „Северен“,  реконструкцията на „Коматевско шосе“, „Шести септември“, „Руски“, както и премахването на паважа по всички основни пътни артерии в града – на 5 октомври е първата копка на „Васил Априлов“, а обновление следва на „Даме Груев“, „Копривщица“, „Хаджи Димитър“, „Царевец“ и други улици. Съдействие от държавата се очаква за околовръстния път Ягодовско шосе – Асеновград. Предстоят още инвестиции в общинската икономическа зона „Тракия“, както и работа по изграждане на вътрешния ринг на Пловдив. Проектна готовност има и за стартиране изграждането на Голямоконарско шосе, което да осъществи връзката с индустриалната зона.

„През 2011 г. Пловдив не бе град, с който да се гордеем. Беше един диамант под много прах, с натрупани от десетилетия проблеми, в който основни градски механизми и системи не функционираха по начин, който пловдивчани заслужават. През 2015 г. Пловдив е град, с който всички се гордеем, който служи за пример, град с функциониращи градски системи които предоставят много по-качествени услуги на пловдивчани. Пловдив стана много по-модерен, по-активен, много по-интересен, инициативен и деен град“, отбеляза кметът на Пловдив и кандидат на ПП ГЕРБ за втори успешен кметски мандат инж. Иван Тотев.

Той припомни, че бяха преасфалтирани всички основни булеварди и започна тотален ремонт на много от вътрешнокварталните улици, особено в район „Южен“, който през годините е бил пренебрегван откъм инвестиции. Внимание чрез районните кметове се обръща на абсолютно всички квартали, тъй като политиката на общината е всеки пловдивчанин навсякъде в своя град да се чувства добре.

„Чистотата на въздуха се оказа огромна драма за Пловдив през 2010 г., когато в едно изследване бе обявен за града с най-мръсен въздух в Европа. От март 2015 г. досега по данни на РИОСВ няма нито един ден с превишение на  нивата на фини прахови частици. Дотук се стигна с подобряване на обществени услуги, които не функционираха по най-добрия начин  – почистване и грижа за зелената система. Купувахме нова техника всяка бюджетна година, всекидневното миехме улици,  изградихме десетки километри поливни системи по всички булеварди и паркове, засадихме над 10 000 дървета и така променихме статуквото“, съобщи инж. Тотев.

„Пловдив преживя кризите с нерешавани мандати назад проблеми с липсващите навеси по автобусните спирки. В ОП „Транспорт“  Община Пловдив успя да включи изключително важни проекти като минаване на „Васил Априлов“ под Централна гара, повдигане на ЖП линията от „Коматевско шосе“ до гара „Филипово“, което ще реши десетки години наслагвани проекти със задръстванията по прелезите. За да продължи развитието на Пловдив, отново молим за доверието на пловдивчани“, каза инж. Тотев.

Той припомни, че точно в неговия мандат след дълго мълчание са възстановени Пеещите фонтани в обновената с европейски средства Цар Симеонова градина, изградена е най-дългата пешеходна улица в Европа и е създаден първият арт квартал в България - „Капана“, преодолян е проблемът с недостига на места в детските градини.

„Освен че като първия български град, обявен за Европейски град на спорта за 2014 г., изградихме десетки спортни площадки, с помощта на правителството на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов сбъднахме близо половинвековната мечта на пловдивчани да имаме многофункционална спортна зала  Колодрума“, посочи инж. Тотев.

ПП ГЕРБ в Пловдив очаква категорична победа още на първия тур от местните избори с категорично мнозинство общински съветници и  утвърждаване на доказалите се досега районни кметове Костадин Димитров на „Тракия“, инж. Ральо Ралев – на „Северен“, Димитър Колев – на „Западен“, Николай Чунчуков – на „Източен“. За кмет на „Централен“ ГЕРБ издига досегашния председател на бюджетната комисия в Общинския съвет Георги Стаменов, а за „Южен“ – началника на отдел „Култура“ в общината Кирил Велчев.

Инж. Иван Тотев заяви, че ГЕРБ в Пловдив е готов, както и досега, да партнира с десни партии, които споделят политиката за развитие на града.