Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Наш дълг е да съхраним завета на Съединението

Кметът Иван Тотев: Наш дълг е да съхраним завета на Съединението

Празничен поздрав на кмета Иван Тотев за 131-вата годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив

Уважаеми госпожи и господа,

Скъпи пловдивчани,

След Античността и Възраждането, Пловдив  има друг един връх и това е неговото изключително присъствие в българската история като столицата на Източна Румелия, в която е подготвено и обявено Съединението на България.

На 6 септември 1885 година шепа революционери извършват този исторически акт, който отрича решенията на Берлинския конгрес и показва решимостта на предците ни да бъдат българи в Обединеното княжество.  Готовността им сами да решават своята съдба намира широк отзвук в Европа и още тогава Пловдив е определен като „Градът на Съединението“.

Саможертвата на героите в името на Отечеството, техният висок морал и родолюбие са съхранени в паметта на поколенията. И днес Пловдив пази спомена за техния подвиг, който е доказателство за това, че няма сила, която да спре българския народ, когато е обединен.

131 години след този паметен ден сме горди, че сме жители на града, в който е извършено най-родолюбивото дело в новата ни история. Наш дълг е да съхраним важния завет на Съединението и ЗАЕДНО уверени да вървим напред по пътя на утвърждаването на Пловдив като Европейска столица на културата, като пазител на духовността и историята, като модерен и проспериращ град с щастливи и достойни жители.

В Деня на Съединението и Празника на Пловдив отправям към Вас искрените си пожелания за здраве,  щастие и  успехи.

Честит празник!