Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Народният събор в парк „Лаута“ е фестивал, който може да продължи във времето

Кметът Иван Тотев: Народният събор в парк „Лаута“ е фестивал, който може да продължи във времето

2300 участници от цялата страна се включват в мащабната двудневна проява в Пловдив.

Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев даде официален старт на първия Народен събор, който се провежда в рамките на два дни в парк „Лаута”. Много пловдивчани и гости, народни представители, общински съветници, районни и заместник-кметове искрено се зарадваха и вълнуваха още на първата песен, която прозвуча на една от двете сцени - „Излел е Делю хайдутин”.

"През тези 3-4 години много устойчиво успявахме да променим парк „Лаута” и да го превърнем от доста запустял парк, в такъв, в който идват хора от други квартали и прекарват свободното си време”, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев и допълни: „Сигурен съм, че през тези два дни – 14-и и 15-и май, ще можем да се насладим на изпълнението на над 2300 артисти. Това е един истински фестивал, който днес стартираме”.

Мащабната проява се провежда по инициатива на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров, по идея на Димитър Михов и с подкрепата на Община Пловдив.

Целта е съборът да стане ежегоден и все по-добре организиран до 2019-та, когато Пловдив ще бъде културната столица на Европа.

„Събудихме парк „Лаута” от летаргия. След като направихме няколко прояви с „Биг Бенд” – Пловдив, сега е време да чуем българска гайда, български песни. Надявам се, че всички искат да затанцуват в ритъма на българското хоро, да облекат народна носия, защото това е начинът да предаваме и съхраняваме българския фолклор. Нека всички, които са тук, да почувстват магията на българската народна музика,” заяви кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.

В неделя вечерта пловдивчани и гостите на града, които присъстват на Народния събор ще могат да се насладят на изпълненията на оркестър „101 каба гайди“, ансамбъл „Родопа“ и ансамбъл „Тракия“.

На празника могат да се закупят ръчно направените изделия и народни носии от над 20-те майстори занаятчии, които участват в събитието с щандове на своите произведения. Всички присъстващи могат да закупят и сувенири като чаши, торбички, шапки, тениски с логото “Plovdiv 2019”.