Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев направи първа копка на булевард „Северен“

Кметът Иван Тотев направи първа копка на булевард „Северен“

„Новият булевард „Северен“ е най-мащабният пътен проект в града, който стартираме през новия век.“ Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при символичната първа копка на обекта, която направи заедно с представителя на фирмата-изпълнител „Щрабаг“ Йоханес Куглер.

„Проектът е сравним с изграждането на бул. „Найчо Цанов“ през 1999 г. Трасето е с дължина около 1500 м и ще свърже моста на Адата с ул. „Брезовско шосе“. Необходимостта от тази пътна връзка е доказана при всички изследвания и анализи на пътникопотока през последните 15 години“, коментира инж. Иван Тотев.

Булевардът е част от вътрешния транспортен ринг на Пловдив и ще разтовари трафика по бул. „Цар Борис III Обединител“ при кръстовищата с бул. „България“ и бул. „Дунав“, както и по самото „Брезовско шосе“. Работи се също и по идеята за директен излаз на бул. „Северен“ на Карловския надлез, което да се реализира на следващ етап.

„Булевард „Северен“ е част от съвместния проект на Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие. Стойността му е около 10 млн. лв., като е включено изграждането на водопровод и канализация, кабелни мрежи, тротоари и осветление. Отсечката ще е с две платна с по три пътни ленти и разделителна ивица. Предвижда се настилката да е с голяма товароносимост заради тежкотоварните камиони, които обслужват индустриалната и търговската зона“, посочи кметът инж. Иван Тотев.

Според него реализирането на проекта ще допринесе за бъдещото още по-интензивно развитие на тази част от града.

Йоханес Куглер от „Щрабаг“ увери, че фирмата ще спази двегодишния срок за изграждане на обекта и гарантира високо качество на изпълнението.