Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Намаляваме данъка на 120 000 автомобила

Кметът Иван Тотев: Намаляваме данъка на 120 000 автомобила

Нови мерки стимулират алтернативни начини за придвижване

Община Пловдив внася в Общинския съвет предложение за намаляване на данъка за моторни превозни средства, което предстои да бъде гласувано на сесията на 17 декември.

Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който анонсира намаляването на този данък още в първия работен ден от втория си мандат.

С 9 на сто по-малко ще се заплаща за автомобилите с мощност от 37 kW до 55 kW, за колите от 55 kW до 74 kW понижението е с 10 процента, а между 74 kW и 110 kW  - с 12,71 на сто.

Това са най-масовият клас автомобили и броят им в града надхвърля 120 хиляди от общо регистрираните 136 466 леки коли.

С 12 процента намалява данъкът и на всичките около 7500 регистрирани в Пловдив тежкотоварни МПС.

Според финансовите разчети приходите в общинския бюджет ще намалеят с 850 хил. лв.

„Най-голямото неудобство са очакванията за още повече регистрации на автомобили. Когато стимулираме притежанието на автомобил с намаляване на данъка, искаме да направим така, че хората да го използват много по-разумно. За нас е особено важно да направим такава организация, че автомобилите да не бъдат тема № 1 на градския живот заради все недостигащите паркоместа и задръстванията по улиците“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

6000 леки коли и 1000 камиона са новорегистрираните само за последната година.

По думите на кмета с предстоящото финализиране на транспортния проект се създават всички основни предпоставки гражданите да използват алтернативни начини за придвижване. Изградената велоалейна мрежа ще продължи да нараства и през 2016 г. с всеки реализиран общински проект за пътни реконструкции.

„За нас е важно как да регулираме трафика. Транспортният проект предлага нова философия как да направим транспорта по-достъпен, по-удобен и по-евтин, създавайки алтернативни възможности за придвижване“, посочи инж. Тотев.

С цел пловдивчани да бъдат мотивирани да използват разумно и по предназначение личните си автомобили, Община Пловдив предприема мерки още от началото на следващата година.

От януари 2016 г. глобата за заскобяване ще бъде 30 лв., от май се предвижда Синята зона да работи и в събота, а от юни цената за час престой да стане 1,50 лв.

„Ако тези мерки изпълнят поставената цел, през следващата бюджетна година още веднъж ще намалим данък МПС със същите проценти“, заяви кметът.