Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Инвестициите в спортна инфраструктура носят добавена стойност на Пловдив

Кметът Иван Тотев: Инвестициите в спортна инфраструктура носят добавена стойност на Пловдив

Общината инвестира в различна спортна инфраструктура. Не случайно през 2014 г. Пловдив е обявен за Европейски град на спорта.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев участва в годишната конференция „Инвестиции и строителство на спортни съоръжения“, която се проведе в София Ивент Център и бе организирана от Градът медиа груп. Форумът бе открит от заместник-министъра на младежта и спорта Йордан Йовчев.

„Пловдив има дългогодишни традиции в спорта и културата към спорта. Общината още преди десетки години е осъзнала значимостта на спорта за здравето на гражданите и имиджа на града. Пловдивското спортно училище „Васил Левски” е сред най-авторитетните в България. Градът ни е дал на страната и на света олимпийски и световни шампиони и медалисти. За това е нормално е община Пловдив да има специално отношение към спорта“, заяви пред участниците в конференцията кметът Иван Тотев. Той припомни, че Пловдив е Европейски град на спорта за 2014-та година и поздрави София с избора й за Европейска столица на спорта през 2018-та година.

„Инвестициите, които правим в спортната инфраструктура са големи. Най-голямото съоръжение в тази сфера, което изграждаме в момента, е Многофункционалната спортна зала, т.н. Колодрума – едно уникално съоръжение с единствената в Югоизточна Европа покрита писта за колоездене. Предназначена е за 28 вида спорт, с 6400 седящи места, а с подвижните трибуни капацитетът й може да достигне до 8400 места“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. В презентацията си той подчерта, че този спортен комплекс е приоритетен за развитието на спорта в Пловдив и ще допринесе за организиране и провеждане на редица международни спортни и културни събития, което ще донесе добавена стойност за града.

Друг такъв обект е вторият гребен канал със зона за отдих и развлечения и екопарк „Марица“. „С този проект решаваме няколко важни градски задачи – той веднага изстрелва съоръжението в Топ 3 в света и го прави конкурентен при кандидатстването за домакинства на престижни спортни събития, а в същото време се създава уникална зона за отдих на гражданите“, каза още Иван Тотев. Той допълни, че през следващите четири години Пловдив ще е домакин на 4 световни и 2 европейски първенства.

Кметът на Пловдив подчерта, че общината инвестира сериозно в развитие на спортна инфраструктура за масов спорт. В подкрепа на думите си той посочи, че само през тази година в Пловдив са изградени над 30 площадки за street workout. На територията на парк „Отдих и култура” ще се реализира проект за голям спортен комплекс за обществено ползване с игрища за минифутбол, баскетбол и волейбол, фитнес на открито и голяма детска площадка. Очаква се изграждането му да стане факт през 2015 г. със средства от общинския бюджет в размер на 1,6 млн. лв.