Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Инвестираме в културната инфраструктура на Пловдив

Кметът Иван Тотев: Инвестираме в културната инфраструктура на Пловдив

Представители от 15 държави участват вТретата Международна среща на туроператорите.

През последните три години в Пловдив се наблюдава устойчив ръст на туристи, което ни кара да бъдем оптимисти, че вървим в правилната посока. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при откриването на Третата международна среща на туроператорите. Всяка година се опитваме да бъдем нови и непознати, за да можем да бъдем откривани отново и отново, подчерта кметът на най-стария жив град в Европа. В подкрепа на думите си той съобщи, че през следващата година в Пловдив ще заработят два нови туристически обекта – Малката ранно-християнска базилика и вторият етап от Римския стадион, на който ще има уникална туристическа атракция – 3 D филм за Пловдив през втори век.

Статистиката показва, че само два процента от приходите от туризъм в България идват от туристически продукти, които не са свързани с морето или зимните курорти. Пловдив попада точно в този тип туризъм – усилията и средствата, които се трябва да бъдат влагани в него, са много повече, но този вид туризъм е по-устойчив във времето, отбеляза инж. Тотев. Той допълни, че през последните години Община Пловдив инвестира много в развитие на културната си инфраструктура и ще продължи да го прави и в бъдеще.

Кметът на Пловдив припомни, че през 2012-та година, когато е възникнала идеята за този форум, е имало много скептици. Ние обаче се опитахме да  вложим по-различен фокус – възможност за преки контакти между бизнеса. От 35 участника в първото издание днес вече те са 150 от 15 държави, което е доказателство за успех.

Участниците в Третата международна среща на туроператорите в Пловдив бяха приветствани от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, от Анелия Бъклова – съветник на заместник министър-председателя по икономическото развитие доц. Даниела Бобева и от председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев. За първи път партньор на форума е АБТТА – Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, чийто председател Байко Байков също присъства на откриването. Презентация на Пловдив като туристическа дестинация направи заместник кметът по  култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики Стефан Стоянов.