Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев и министър Нено Димов подписаха договор за разработване на програма за въздуха

Кметът Иван Тотев и министър Нено Димов подписаха договор за разработване на програма за въздуха

Пловдив получава безвъзмездно финансиране за разработване на цялостна общинска програма за подобряване на качество на атмосферния въздух за периода до 2023г.. Това ще стана факт, след като днес в Световния ден на климата министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подписаха договор. По време на същата церемония днес бяха подписани споразумения и с кметовете на Враца и Асеновград.

Това са първите три общини ще получат общо 355 051 лева за проектните си предложения за програми и планове за подобряване на качеството на въздуха, който дишат техните граждани и най-вече намаляване на количеството на фините прахови частици, обясни министър Нено Димов. Той припомни, че още на 5 април е започната процедура за решаване на въпросите за подобряване на качеството на въздуха.

„По Оперативна програма „Околна среда и води“ има отделени 3 милиона лева за всички община в България, които да изготвят подобни планове“, уточни министър Димов. Той поясни, че има 115 милиона лева в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за реализирането на конкретните мерки, които да доведат до понижаването на фините прахови частици, за подобряване качеството на въздуха за българските граждани - приоритет на Министерството на околната среда и водите.

„Реализирането на практика на този проект ще доведе до това да дишаме по-добър въздух, въпреки че в по-голямата част от общините имат изготвени стратегии. Такава пълна и комплексна програма като тази, която предстои  да бъде изготвена, до този момент няма,“ заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при подписването на договора.

Той изрази надежда, че мерките, които ще бъдат  приложени, ще доведат до по-добри постижения в подобряване на екологичната обстановка в градовете.

През последните години Пловдив направи големи стъпки в това направление.

„Опитваме се да внедряваме мерки, но комплексния поглед, който ще даде тази програма, ще бъде наистина от полза за жителите на Пловдив“, заключи кметът Иван Тотев.