Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев демонстрира работата на уникалните фонтани на площад „Централен“

Кметът Иван Тотев демонстрира работата на уникалните фонтани на площад „Централен“

Гражданите могат да управляват светлинните и водни ефекти на фонтана на площад „Централен“, който се намира до паметника на Гюро Михайлов. С какъв цвят да са светлините и начина на издигане на водата всеки един пловдивчанин може да определя посредством табло, което се намира в непосредствена близост.

Как става това демонстрира пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев.

„Цветовите възможности са 12 различни цвята, сред които оранжево, тюркоазено, розово, цвят – цвик. Може хората сами да си направят цвят, а 15 са вариантите за струята на водата. На целия площад са разположени камери за наблюдение, а вечер патрулират и служители на „Общинска охрана““, обясни кметът.

Вечерно време могат да се наблюдават ефектите по-добре.

„Опитахме се на площадното пространство да включим нещо нетрадиционно и новаторско, но и да задържим вниманието на хората към самото пространство. Това не са просто фонтани и водни площи, те са плитки, за да може хората да се разхождат спокойно вътре в тях и да са достъпни. Посетителят трябва да бъде участник и да съпреживее“, допълни Иван Тотев.

В непосредствена близост до фонтаните е още една атракция, където децата да се забавляват и могат свободно да се разхождат по камъни като по речно корито.

„Искахме ефекта на реката – вода, течаща под наклон. Образно казано да вплетем река Марица в площада, на линията на магазините на римския форум. Площад „Централен“ не е просто едно място за преминаване, тук може да наблюдаваме археология, да почиваме на пейките, да се любуваме на фонтаните, да четем книга“, сподели кметът.

Зоната за заведения е проектирана да е от северната страна на пощата, заради по-добрата сянка. От северната страна на Цар-Симеоновата градина е комуникацията, която може да се използва при различни мероприятия, концерти, ледената пързалка през зимата. Така площадът се превръща в мултифункционална зона.

„Имаме десетки заявления за събития на площада, но засега искаме хората да му се нарадват. Площадът разполага и с модерно, съвременно отводняване посредством линейни скрити отводнители, които са решение на проектантите, подобни на тези в квартал „Капана““, коментира още Иван Тотев.

В момента се подготвят информационни табели, които ще бъдат поставени на няколко места на площад „Централен“.

Те ще бъдат подобни на тази пред общината и ще бъдат осветени през нощта. Изработва се и голям бронзов макет, който ще бъде до северната страна на археологически комплекс и който ще показва целия форум.

Текстът на информационните табели разказва за историята на Римския форум и различните етапи на неговото строителство, като се подчертава, че става въпрос за предримски период на Пловдив.