Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев даде старта на реалното строителство на новата Зоологическа градина

Кметът Иван Тотев даде старта на реалното строителство на новата Зоологическа градина

Кметът инж. Иван Тотев подчерта, че Пловдив ще има най-хубавия зоопарк в България.

Община Пловдив получи строително разрешение за новата Зоологическа градина, което не бе обжалвано до края на срока, който изтече вчера в 17,00 часа. От днес започват реалните строителни дейности на обекта. Стартът им бе даден от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев след отслужен водосвет за успех на начинанието.

„Помолихме се на Господ да изпрати своя Ангел Спасител да отблъска злите сили, както казаха отците. Три пъти сме на това място за старт, но нещо все ни спираше.  Но сега вече строителното разрешение не може да се обжалва, благодаря, че се смириха, макар да изгубихме една година“ , заяви след водосвета кметът инж. Тотев. Заедно с изпълнителя Вакрил Запрянов, директора на Зооветеринарния комплекс д-р Марчо Дулев и кмета на район „Западен“ Димитър Колев те направиха първата копка за изграждането на зоологическата градина в парк „Отдих и култура“.

Кметът инж. Иван Тотев подчерта, че Пловдив ще има най-хубавия зоопарк в България, който е първият проектиран след членството на страната ни в Европейския съюз и единственият, който отговаря на всички съвременни изисквания за отглеждането на животните в среда,  близка до естествената им.

Общата площ на дълго чаканата от пловдивчани Зоологическа градина е 40 декара - 4 пъти по-голяма от старата. Ще има 28 хабитата за животните, детски кът, площадки и други атракции за свободното време на гражданите.

Изграждането на зоопарка в Пловдив се финансира целево с 4 млн. лева от държавния бюджет, припомни кметът Иван Тотев.

Първите хабитати се очаква да са готови още тази есен, а официалното откриване се предвижда за 2016-та година.