Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев даде старт на мащабни археологически проучвания на Небет тепе

Кметът Иван Тотев даде старт на мащабни археологически проучвания на Небет тепе

Важно е и създаването на документация за историята на Небет тепе, включваща всички културни пластове и времеви периоди.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде официалния старт на археологически проучвания на Небет тепе. Това стана в присъствието на директора на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов, екипа от археолози, заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева и директора на „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански.

„Преди повече от две години общината заяви ясната си позиция, че е дошло време сериозно и по нов начин да се погледне на Небет тепе,  да се осъзнае какво представлява то за Пловдив и  какво може да даде на града като добавена стойност“, заяви инж. Тотев пред събралите се за събитието археолози, журналисти и граждани.

Според него местоположението на хълма с панорамната гледка към повечето други градски забележителности, с историята и културата, е естествен завършек на туристическите маршрути в Стария град. Поради редица причини - и най-вече сложната и дискусионна тема, досега Небет тепе е оставяно в периферията на общинските интереси.

„Всеки опит да се направи нещо тук стига до момента на многото различни мнения, голяма част от които са съвсем основателни, тъй като още от началото на ХХ век, когато са започнали първите археологически проучвания на обекта, разкопките са провеждани по начин, който не дава  твърда основа за аргументирано говорене“, обясни инж. Иван Тотев.

Именно поради това след последния оживен публичен дебат е взето решение директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов заедно с професионален екип археолози и подкрепата на общината да започне стъпка по стъпка проучвания, с които да се изясни какво има на Небет тепе и какво после да се прави.

Реализираното вече геофизично заснемане на структурите даде възможност да се идентифицират конкретни места за проучване. За да се избегнат свободните тълкувания и спекулациите по темата, много е важно и създаването на документация за историята на Небет тепе, включваща всички културни пластове и времеви периоди.

„Сега започваме най-интересната работа – разкриване на местата, където се оказа, че има структури под земята, тепърва  ще установяваме дали те са скални образования, части от хълма или градежи. След този археологически сезон се надяваме да имаме пълна картина какво има тук и догодина да продължим по-задълбочено и с повече аргументи обществения дебат как да социализираме обекта по начин, така че освен да бъде уважаван, да носи и добавена стойност на града. Това са важни задачи и  не бързаме, тъй като е проектът е над дължината на един управленски мандат и е от общонационално значение “, каза инж. Тотев.

Доц. Костадин Кисьов потвърди думите на кмета, че в сегашното си състояние Небет тепе няма завършен вид на археологически обект. Според него разкопките не са приключени още в миналото. Работено е на части и парчета от много хора, които не са създавали необходимата  историческа документация, за да може на нейна основа да се направи архитектурен проект за реставрация и консервация.

Археологът посочи, че след направените геофизични измервания, които имат прогнозна стойност, са определени 3 зони за проучване. Аномалии са засечени при водохранилището, където никога не са правени изследвания и само проверката може да установи дали то е представлявало или не някаква кула нагоре.

„Същевременно проучванията на затрупаната от много години наред част на тепето ще установят дали има южен зид. Предстои да проверим самия план на фортификациите,  да разкрием и покажем изцяло, а не само сегашните два зида с дължина около 30 метра“, допълни доц. Кисьов, който е убеден че бъдещият проект трябва да обхваща цялата зона.