Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев даде старт на финалния етап от реконструкцията на къща „Клианти“

Кметът Иван Тотев даде старт на финалния етап от реконструкцията на къща „Клианти“

Очаква се дейностите на стойност 260 000 лева от общинския бюджет да приключат до края на годината.

В присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев започна изпълнението на последния етап от реконструкцията на къща „Клианти“ под ръковоството на Джовани Димитров. Този етап включва изработка на декорациите на стените и таваните в една от най-красивите къщи в Стария град. Технологията за изпълнение е доста сложна и трудоемка, защото се извършва ръчно, но вече имаме опит, заяви Димитров. Той припомни, че  обновяването на паметника на културата от национално значение  е започнало още през 2006 г. по така наречената Японска програма, но  впоследствие е  замразено до 2012 година.

„Когато преди три години за първи път дойдохме тук, за да обявим старта на реконструкцията на къща „Клианти“, нямаше дори стълбище, а  сградата беше пред срутване и трябваше да бъде конструктивно укрепена“, припомни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Очаква се дейностите да приключат до края на годината. Предвидените за последния етап средства са на стойност 260 000 лева, като досега за цялостното обновяване на къща „Клианти“ са изразходвани около един милион лева от общинския бюджет.

„Къщите са жив организъм и огромна отговорност, която струва скъпо“, подчерта кметът Иван Тотев, в чийто мандат една от най-хубавите къщи в Стария Пловдив – „Клианти“ се реновира изцяло.