Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев даде символичния старт на нова електрическа подстанция

Кметът Иван Тотев даде символичния старт на нова електрическа подстанция

На церемония в присъствието на официални гости беше открита новоизградената стационарна 110/20 kV електрическа подстанция „Царацово” на ЕВН България Електроразпределение.

На церемония в присъствието на официални гости беше открита новоизградената стационарна 110/20 kV електрическа подстанция „Царацово” на ЕВН България Електроразпределение. Изграждането на съоръжението продължи една година като първата копка беше направена през месец октомври 2010 г. от тогавашния областен управител Иван Тотев.

Годино по-късно симвoличното включване на подстанцията беше направено от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, Йорг Золфелнер - председател на Управителния съвет на ЕВН България, Волфганг Хумер - председател на УС на ЕВН България Електроразпределение, Щефан Шишковиц - член на УС на EVN AG, заместник-областния управител Георги Игнатов и кметът на община „Марица” Димитър Иванов.

„Познавам работата на ЕВН България още от реализацията на важни проекти като обновяването на техническата инфраструктура в квартал Столипиново и новата когенерационна централа за електро- и топлоенергия.  Работим в пълен синхрон, а осигуряването на енергетиката е гръбнакът на една икономика”, подчерта в изказването си кметът на Пловдив Иван Тотев.totev_evn1.JPG

Новото съоръжение се намира в землището на село Царацово. Изграждането на подстанцията е свързано с интензивното развитие на района на север от Пловдив, който се разрасна в индустриална зона с множество новоизградени производствени предприятия. Това доведе до завишаване на потреблението и необходимост от по-големи енергийни мощности. Новата подстаниця „Царацово” ще подсигури значителни енергийни ресурси в целия район. Инвестицията от 5,4 милиона лева на ЕВН България в новата подстанция е важен стимул за развитието на икономиката и бизнеса в района.