Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев чете лекция в Окаяма за пътя към Европейска столица на културата

Кметът Иван Тотев чете лекция в Окаяма за пътя към Европейска столица на културата

Освен студентите в пълната зала на Образователен институт КАКЕ присъстваха и много граждани на побратимения на Пловдив японски град

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев чете лекция в Образователен институт КАКЕ в град Окаяма, Япония. Темата „По пътя към Европейска столица на културата – град с историческо наследство от различни цивилизации, премесено с разнообразие от различни етнически култури, религии, традции“ бе избрана лично от организаторите от побратимения град. Присъстващите бяха силно впечатлени от успеха на Пловдив и показаха завидни познания за града ни. Те споделиха, че наскоро са прочели за това, че градът ни има една от най-дългите пешеходни зони в Европа, че авторитетното издание Lonely Planet пише, че Пловдив е шестият град в света, които задължително трябва да бъде посетен през 2015 година.

Освен студентите в пълната зала на Образователен институт КАКЕ присъстваха и много граждани на Окаяма. След лекцията те се срещнаха с кмета Иван Тотев и споделиха своите спомени от посещението си в Пловдив. Някои от тях носеха лични албуми със снимки отпреди 40-години, когато първите делегации от побратимения Окаяма са посетили града ни.

И официалните лица, и гражданите бяха категорични, че връзките между Пловдив и Окаяма трябва да продължат да се развиват все по-засилено, тъй като те са важни и за задълбочаването на двустранните отношения между България и Япония.

Кметът Иван Тотев и водената от него делегация е на посещение в Окаяма по покана на кмета Масао Омори, а поводът е 42-та годишнина от побратимяването на двата града, както и участие в церемонията за откриване на Световната конференция на ЮНЕСКО за образование за устойчиво развитие.