Вие сте тук: Начало Новини Кметът даде старт на археологическите разкопки на площад „Централен”

Кметът даде старт на археологическите разкопки на площад „Централен”

Иван Тотев: Надявам се, че днес поставяме началото на един успешен проект, който ще е важна част от реновирането на целия централен площад и ще придаде нов облик на Пловдив

Надявам се, че днес поставяме началото на един успешен проект, който ще е важна част от реновирането на целия централен площад и ще придаде нов облик на Пловдив – с тези думи кметът  инж. Иван Тотев даде старт на нови археологически разкопки във вековния град. Той сподели очакванията си, че този обект ще бъде една перла в короната на площад „Централен”.

По предварителни данни на около 3 м дълбочина се намират западните пропилеи, които представляват един от централните входове към западната страна на агората. Има всички предпоставки да ги разкрием в много по-добър и запазен вид от това, което вече сме разкрили от изток, обясни ръковотелят на разкопките археологът Елена Кесякова. Имайки предвид факта, че в тази част на града няма масивно строителство, тя се надява, че ще бъдат намерени и капители, каквито архитектурни елементи засега в Пловдив няма.

След символичната първа копка първоначално в обекта ще влезе техника, а след нея работата ще бъде продължена от екипа на Кесякова. Голяма част от хората, които ще  се включат с ръчен труд, са наети по оперативна програма „Човешки ресурси”, припомни кметът.

Пловдив е изключително богат град на културно-историческо наследство. Само преди седмица зад бившия партиен дом излезе гробница със стенописи. Очаквам и тук да открием много интересни неща, тъй като засега това е девствена почва, никой със сигурност не знае какво има отдолу, отбеляза инж. Тотев.

Според него е много важно при предстоящото проектиране на целия централен площад в неговите пластове да се включи именно културно-историческото наследство.