Вие сте тук: Начало Новини Кметът даде старт на археологическите разкопки на Форума

Кметът даде старт на археологическите разкопки на Форума

Начало на археологическите проучвания в северната част на Античния форум дадоха днес кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и археологът Мая Мартинова.

Част от археологическия обект „Форум-север”е завършен като реставрация и консервация през 2004 г., финансиран от фондация „Левентис”. Но останалата част от комплекса административни сгради в този край на градския площад на Филипопол не е завършена. Освен Одеона, който е изпълнявал функциите на седалище на градския съвет, западно от него е ситуирана още една обществена сграда – библиотека, която като вътрешно устройство съперничи с най-известните библиотеки в източните провинции на Римската империя. Северните помещения също са свързани с обществения, религиозния и административния живот на града. В източната, южната и западната страна на Форума има верижно разположени магазини, отворени към откритото площадно пространство, заобиколени от портик с внушителна колонада, също такъв портик има и от северната страна, разказа археолог Мартинова.

Амбицията е след завършване на археологическото проучване и приемане на резултатите от междуведомствена комисия, назначена от министъра на културата, теренът да се освободи за консервация и реставрация и да се възстанови във вертикална позиция тази част от колонадата, която е била аркада,  за да се види как е изглеждало устройството на северната част на градския площад на Филипопол.

Този обект е много важен, тъй като водим политика за свързване на всички наши обекти от римския период в едно общо цяло, подчерта инж. Иван Тотев. Чрез пешеходно пространство северната страна на Форума плавно ще се отвори към площад „Централен”  и ще осигури естествена връзка със западната страна, където под ръководството на Елена Кесякова също предстои да започнат археологически рзкопки, допълни кметът. Реализиран ще бъде и вторият етап от проекта за Одеона.

 

Това са първите от близо 30 години археологически разкопки в Пловдив.