Вие сте тук: Начало Новини Кандидатите от ГЕРБ-СДС: Продължаваме подкрепата за културните институции, те не са търговски дружества

Кандидатите от ГЕРБ-СДС: Продължаваме подкрепата за културните институции, те не са търговски дружества

„В генезиса на така наречените нови партии са заложени идеите за тотална пазарна икономика и фанатичната вяра в „невидимата ръка на пазара“ във всички сфери, включително и в културата. Тяхната идеология е свободната пазарна среда, като някои от тях изпитват откровена ненавист към държавните и общински културни институти и държавното финансиране на културата.” Това заяви третият в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Пловдив Радомир Чолаков по време на среща на кандидат-депутати с представители на културния сектор.

„Идеологията, че всичко трябва да се приватизира, всичко да се остави на самотек и най-силният да оцелее, в сферата на културата е изключително опасна. Вече виждаме, че обикновено оцелява най-безскрупулният, най–меркантилният. В никой случай не най-добрият, ако няма защитни механизми, а в България всички защитни механизми бяха разградени – целенасочено, методично и планомерно. Така, че от тези политически сили може да очаквате пълен, тотален либерален пазар в сферата на културата. И който оцелее” – допълни той. „Това означава, че ако те говорят за реформа в театъра, тя няма да бъде примерно реформа на делегирани бюджети, допълнителна субсидия към билетите, а ще бъде свързана директно със закриване на театри. На тях не им трябват театри, които да възпитават в културни стандарти. На тях им трябват свободни пари, с които да се финансират техните частни проекти.“

„Ако държавата не подкрепя културата, ако общината не подкрепя културата, ще получим само и единствено чалга. Това, което ме обнадеждава е, че представителите на културната общност го знаят и вярвам, че имат чувство за самосъхранение. Вярвам, че на 11-ти юли ще изберат № 5. От чувство за самосъхранение.”, каза още Радомир Чолаков

„Културата е онзи феномен, който трябва да води обществото. Представителите на културния сектор  трябва да бъдат флагмани и те обикновено са флагмани. Културата е върхът на социалната пирамида и това, което могат да ни кажат интелигентните хора от този сектор, може да вдъхнови огромни маси от хора”, заяви от своя страна д-р Илко Семерджиев, който е десети в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив и допълни:

„Ние от дясно сме привърженици на това, че хора не се управляват, хора се вдъхновяват. Ние сме бариерата срещу страха. Видяхте рецидивите, които са от кошмарите на миналия век. Това изпуснато „бивши хора” говори много за генезиса, за мястото, от което идват тези послания, за един начин на мислене, който няма как да се случи повече в България”.

Той подчерта, че в Европа управлява ЕНП, от чието семейство са ГЕРБ и СДС, и благодарение на това в следващата многогодишна финансова рамка 2021 – 2027 за България са гарантирани близо 30 милиарда евро.

„Може би това обяснява червения поход към десните постижения. Някак си през последния месец станахме свидетели на един начин на говорене, който е абсолютно неприемлив за хора с десен профил. Начин, който използва не само страха, но и клюките, дезинформацията, използва лъжата”, допълни д-р Семерджиев.

Той отговори с цифри и факти на неверни информации за състоянието на страната ни.  И даде пример с най-глобалния индикатор на икономическото развитие – брутният вътрешен продукт, който през 2009 г. е 72 милиарда лева, а сега -  124 милиарда лева и то след изключително тежката вълна на Ковид 19.

Вторият в листата инж. Иван Тотев, който е областен координатор и член на ИК на ГЕРБ, бе категоричен, че и в 46-то НС депутатите от ГЕРБ-СДС ще продължат да работят за развитието на културния сектор в страната и в частност в Пловдив.

От това, което се случва към настоящия момент, се вижда, че културата не е приоритет на служебното правителство, което очевидно не разбира процеса на създаване на култура.

„Управлението на ГЕРБ премина през различни етапи в реформирането на културната сфера, но системата сега е работеща. Не приемаме изказванията театрите, оперите и културните институции да са търговски дружества и да се търси друг начин на финансиране. Категорично сме за това през следващите години да продължи настоящият начин на финансиране, който имаме до момента и който може да се надгражда”, заяви инж. Иван Тотев.

Той даде изтъкна и подкрепата на общината при управлението на ГЕРБ за Операта, Драматичния театър, Кукления театър, музеите, читалищата. Припомни възстановяването на изгорелия Драматичен театър, реконструкцията на Кукления театър

„Нашето отношение към културните институции е видимо и ще продължим да подкрепяме, подпомагаме и да търсим подкрепа за пловдивската култура”, категоричен бе Иван Тотев.

От своя страна Тони Симидчиева в качеството си на председател на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив подчерта, че именно с тази подкрепа през последните 10 години бяха създадени улицата на занаятите, панаира на занаятите, детския панаир на занаятите, занаятчийски център Бакалова къща, галерия „Занаяти”.

„Всичко това се случи без да се моля, а по логиката, че това е правилно и така трябва да се случва, защото Регионалната занаятчийска камара е носител на традициите, пазител на нашето минало, което ни отличава от нашето европейско семейство”, каза в заключение тя.

На изборите на 11-ти юли коалиция ГЕРБ-СДС е с № 5 в бюлетината.