Вие сте тук: Начало Новини Изявени спортисти, кметове и граждани засадиха 100 дръвчета за разширяването на парк „Лаута“

Изявени спортисти, кметове и граждани засадиха 100 дръвчета за разширяването на парк „Лаута“

По идея на кмета Иван Тотев разширението започна преди година със засаждането на местни видове дървета.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на поредната залесителна акция по разширението на парк „Лаута“ с още 15 декара на юг, като лично засади част от новите 100 дръвчета – 70 липи и 30 чинара.

По негова идея разширението на парка започна преди година със засаждането на местни видове дървета, сред които чинар, дъб, ясен и явор, върху площ от 20 декара, където ОП „Градини и паркове“ междувременно изгради поливна система.

„Сред двете новозалесени пространства напролет предстои проектирането на нов път с възможности за автомобилно движение, който да свърже Зона А12 и Зона А10. Предвижда се изграждане на осветление и монтиране на видеокамери, за които от общинския бюджет предстои на бъдат отпуснати около 15 хил. лв.“, посочи инж. Тотев.

Кметът благодари на районната администрация на „Тракия“, която в диалог с гражданите успява да ги убеди да премахват така наречените ранчета, за да продължи по-нататъшното разширяване на парка в южна посока. Той похвали и ОП „Градини и паркове“ за положените усилия при подготовката на терена, където е имало много строителни отпадъци от събореното преди години някогашно военно поделение.

Новозасадените през 2015 г. нови дървета в Пловдив по традиция са около 2000, а догодина се очаква броят им да достигне 2500, тъй като до края на април само в тази част на „Лаута“ ще бъдат засадени около 600 фиданки.

В залесителната акция се включиха също волейболистките  и ръководството на ВК „Марица“, най-добрата българска лекоатлетка за 2015 година Габриела Петрова и треньорът й Атанас Запрянов, двукратната вицесветовната и четирикратна европейска шампионка по таекуон-до Мирела Чилингирова,  многократният европейски и световен шампион по шинкиокошин  Валери Димитров, районните кметове Костадин Димитров, инж. Ральо Ралев, Димитър Колев и Георги Стаменов, директори на общински предприятия, служители на кметството в „Тракия“ и „Градини и паркове“, журналисти и други граждани.