Вие сте тук: Начало Новини Изграждат две локални платна с рехабилитацията по пътя Пловдив – Асеновград

Изграждат две локални платна с рехабилитацията по пътя Пловдив – Асеновград

Премиерът Бойко Борисов и министър Николай Нанков инспектираха ремонта на участъка.

Две локални платна, които да обслужват гражданите и бизнеса, ще бъдат изградени паралелно с рехабилитацията на трасето между Пловдив и Асеновград. Целта е облекчаване на движението и по-голяма безопасност.  Това стана ясно по време на инспекцията, която направиха днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Присъстваха още председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и инж. Светослав Глосов – член на Управителния съвет на АПИ, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, депутатите Менда Стоянова, Димитър Лазаров, д-р Христо Груден и Запрян Янков, районни кметове, областният управител Здравко Димитров, представители на общини и други институции.

Възложено е проектиране, а изграждането на допълнителните локални платна ще бъде финансирано от бюджета.  На кръстовището с околовръстното шосе ще бъде изградено кръгово, което да прерасне в пътен възел, когато бъде изграден 7-километровия участък от източната част на околовръстния път на Пловдив.

Новото трасе ще осигури безконфликтно преминаване на тежкотоварния трафик, а локалните ленти ще улеснят стопанските предприятия и достъпа до земеделските земи. Строителството ще се извърша поетапно, така че по време на ремонтните дейности движението да не бъде спирано. С цел улесняване на трафика и придвижването до летище „Пловдив“ ще бъде изграден и още един пътен възел, съобщават от МРРБ.

Общата стойност на Лот 6 „Път II-86 Пловдив - Асеновград от км 14+860 до км 25+150 с обща дължина 10,29 км, област Пловдив” е 24 792 217 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз по ОП „Региони в растеж“ е 85% - 21 073 384 с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 3 718 833 лв. с ДДС.