Вие сте тук: Начало Новини Изграждането на сепаратор на Цалапица удължава живота на сметището

Изграждането на сепаратор на Цалапица удължава живота на сметището

Програма за минимализиране на разходите предвижда половин милион икономии от сметосъбиране, сметоизвозване и депониране.

С 500 хил. лв. се очаква да намалеят разходите за сметосъбиране,  сметоизвозване и депониране на отпадъците през тази година, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Според програмата за минимализиране на разходите, районите „Южен” и „Западен”  депонират битовите отпадъци в сметището край Цалапица вместо в екозавода в Шишманци. Това може да се предприеме, тъй като общината няма обвързващ договор със завода колко боклук да кара там.

Въпреки това Пловдив е готов да съдейства на завода да намира отпадъци от други общини, защото неговата дейност има социален ефект върху населението в околността, осигурявайки работни места.

За пловдивските данъкоплатци обаче депонирането на отпадъците в Цалапица излиза по-евтино. Именно затова след Великден на среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие ще коментираме изграждането на инсталация за сепариране на битов отпадък в сметището, обясни инж. Тотев. Това би струвало под 1 млн. лв., но ще удължи живота на депото и ще освободи общината от допълнителна такса в размер на 9 лв. за тон боклук, която влиза в сила от 1 април догодина.