Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Връщаме великолепието на Стария Пловдив

Иван Тотев: Връщаме великолепието на Стария Пловдив

Възстановяват интериора и блясъка на къща "Клианти"

Достъпът до втория етаж на къща „Клианти” вече е възможен,  констатира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при посещението си в една от най-старите къщи в Стария град.

Когато в края на юли беше даден официалният старт на втория етап от реконструкцията, стълбище нямаше.

През Сезон-2013 са извършени най-обемните дейности – освен стълбището, са възстановени тавани, дърворезби, стени, врати и дограма, шкафове, изградена е ВиК, електрическа, пожароизвестителна и сигналоохранителна инсталация, извършено е благоустройство на дворното пространство, разказа управителят на фирмата-изпълнител Джовани Димитров.

Предстои възстановяване на стенописи и особено ценни тавани на втория етаж. Работата е сложна и отговорна, но в рамките на около 1 година може да бъде свършена, обясни Джовани Димитров.

До края на мандата ще отворим къщата за туристи и ще организираме поне първото събитие тук, увери инж. Тотев, който остана доволен от свършеното до момента.

С много любов Старият град ще възвърне своя великолепен вид, отбеляза кметът. В общата му визия прави впечатление чистите стени на къщите, които доскоро непрестанно бяха надраскани с графити, допълпи той.

Реконструкцията стана възможна благодарение на спечелен от Община Пловдив проект по мярка 01 “Подобряване на градската среда” на програма “Красива България” на Министерството на труда и социалните грижи. Общата стойност е 299 506 лв., 100 хиляди от които са безвъзмедна помощ, а съфинансирането на общината в размер на 199 531 лв.

Първият етап от реконструкцията приключи преди около 6 години, когато за спасяването на една от най-старите къщи в архитектурно-историческия резерват бяха отпуснати 1 милион долара по проект на Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО. Досега обаче „Клианти” беше заключена, тъй като не се намираха средства за интериорното й възстановяване.