Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Важно е общините да се грижат и за бизнеса, и за младите хора

Иван Тотев: Важно е общините да се грижат и за бизнеса, и за младите хора

Силен интерес към щанда на Община Пловдив на панаира за работа Job Fair

При голям интерес и с успех стартира първият регионален панаир на работата Job Fair в спортната зала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Инициативата бе открита от кметовете на общините Пловдив и Марица инж. Иван Тотев и Димитър Иванов.

Много се радвам, че виждам толкова много хора тук. Това показва, че начинанието, което Община Пловдив и Община Марица започнахме заедно с Младежкия информационно-консултантски център, е успешно. Изключително важно е  институционално общините да се грижат както за бизнеса, така и за младите хора, заяви в приветствието си кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той допълни, че двете общини са едни от най-развиващите се в България. Нямаме дадености като море и планина, които да вдигат приходите ни, разчитаме основно на индустрията и бизнеса, а те ще се развиват все повече в бъдеще, допълни кметът на Пловдив. Според него връзката между тези, които си търсят работа и тези, които имат нужда от кадри, трябва да се засили.

Това, което правим днес, е едно добро начало. Сигурен съм, че както бизнесът, така и ние ще намерим високо мотивирани хора, които да подпомогнат и да добавят стойност към дейността ни. От друга страна се надявам, че ще дадем старт на много млади специалисти да започнат работа, допълни кметът инж. Иван Тотев. Той обяви, че община Пловдив се включва в Job Fair с 15 стажантски програми и 19 обяви за сериозна работа.

Днешният ден за мен лично е едни празник, виждайки толкова много млади хора, виждайки надеждата в тях да се реализират в своя житейски път, някои от тях да положат с днешния ден начало в трудовата си кариера, заяви от своя страна кметът на Община Марица Димитър Иванов. Той припомни, че в началото на мантада си е дал възможност за стаж на млади специалисти, които да се докажат и благодари на г-н Тотев, че е споделил идеята.stand_Plovdiv.JPG

По време на откриването се роди идеята панаирът на работата да се организира всяка година, като бъдат поканени и другите общини от Пловдивска област да се включат в него.

От Младежкия информационно – консултантски център бяха категорични, че за да се повишава младежката заетост и да се решават проблемите на младите хора на пазара да труда, са нужни съвместни усилия – усилията на институциите, усилията на бизнеса. Днес тук се случва именно това – бизнесът, който финансово подкрепя това събитие, общините, които институционално застават зад този панаир и Младежкия информационен център прави това събитие за вас - младите хора, заявиха съорганизаторите.

Първото издание на Job Fair, в което се включиха почти 50 работодатели и над 500 специалисти и студенти, не би било толкова успешно без идеите и ентусиазма на младежите, които бяха част от реалзирането му, без подкрепата на бизнеса и партньорите от Mediacafe, Конфиндустрия България, домакините от ПУ „Паисий Хилендарски” и много други.

Мотото на инициативата бе „Избери твоя човек – намери своето място“, а на откриването й присъстваха още почетните консули на Германия и Италия в Пловдив д-р Мариана Чолакова и Джузепе ди Франческо, директорът на Регионалната служба по заетостта Мария Георгиева, представители на Регионалния инспекторат по образованието, кметът на Община Първомай Ангел Папазов, заместник-кметовете на Пловдив и Марица Стефан Стоянов и Стефан Цанков, районни кметове, съмишленици и приятели.