Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: В този мандат Пловдив ще има втората по големина зала в България

Иван Тотев: В този мандат Пловдив ще има втората по големина зала в България

Средствата в размер на 15 милиона лева за придобиването и довършването на залата са осигурени целево от държавата

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев внася в деловодството на Общински съвет предложение, с което реално ще започне изпълнението на проекта за спортната зала. На сесията в четвъртък – 16.02.2012 г., съветниците трябва да гласуват предложението, с което общината да поеме задължения на колоездачното дружество „Цар Симеон“ за изграждане на залата в размер на 7.8 милиона лева, като по този начин общината ще стане собственик на обекта. Важно е решението да мине на тази сесия, тъй като сумите, залегнали в предложението, са задължения до 31-ви март, уточни кметът Иван Тотев.

Средствата в размер на 15 милиона лева за придобиването и довършването на залата са осигурени целево от държавата с решение на Министерския съвет от заседанието в Пловдив на 15-ти декември 2011 година.

След изкупуването започват процедури по ЗОП, строителство и ако всичко е наред, в края на 2013-та година Пловдив ще има втората по големина зала в България с около 10 000 места.

Залата ще бъде втората по големина, но единствената не само в страната ни с колоездачна писта в нея. Това означава, че с концепцията, която сме си поставили за втори гребен канал, стадион „Пловдив“, спортна зала с колодрум, Пловдив наистина става един уникален град в спортно отношение и ние ще работим в тази посока през мандата, заяви кметът инж. Иван Тотев.

Стартът на проекта „Спортна зала – Пловдив“ бе обявен през месец март 2011 година, когато по поръчение на министър-председателя Бойко Борисов на обекта пристигна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Заедно с Иван Тотев, който тогава бе областен управител, той обяви, че държавата ще финансира изграждането на залата. От тогава активно се работи по въпроса и се търси най-добрия вариант за придобиване на залата.