Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Целта ни е по-добри градове и по-щастливи хора в тях

Иван Тотев: Целта ни е по-добри градове и по-щастливи хора в тях

Пловдив събра 550 участници от 16 страни за срещата на местните власти в Югоизточна Европа

В Пловдив започна Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа. Организатори на форума, което се провежда в Международния панаир, са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (NALAS) и Община Пловдив.

"По време на изложението и форума гостите ще видят много от резултатите, постигнати от България като член на ЕС. През това време нашите градове се промениха много. Научихме се да работим по европейски правила и да променяме местата, в които живеем. Предизвикателствата пред общините са твърде много и твърде големи. Респект към NALAS за работата, която върши. Задачата на всяко местно управление трябва да бъде - по-добри градове и по-щастливи хора в тях", заяви при откриването символичният домакин на срещата – кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Президентът на NALAS Джуро Буквич благодари за топлото посрещане и домакинство на Пловдив и заяви: "Това е много важна среща, защото тук се обменят опит и идеи, а това е от голямо значение за регионалното икономическо развитие".

От своя страна председателят на Управителния съвет на НСОРБ Тодор Попов изтъкна факта, че благодарение на членството на България в Европейския съюз общините са реализиралиа над 4000 проекта и са усвоили 5 млрд. евро за изминалия програмен период. Заради добрата работа на общините страната ни се нарежда сред най-успешните бенефициенти, подчерта Тодор Попов.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подчерта че доброто сътрудничество между централна и местна власт е ключът към доброто управление на страната. "Когато има добро взаимодействие, трудностите се преодоляват по-лесно и целите се постигат по-бързо. Научихме много уроци през първия програмен период. Българските общини могат да се гордеят с постигнатото - само по 7-те европрограми в момента се изпълняват 2700 проекта за 7 млрд лева“, заяви министър Василева. Тя допълни, че през следващия програмен период за развитие на градовете и регионите ни ще бъдат отделени 32 млрд лева.

В първия ден от форума бе открито бизнес изложение и борса на общински проекти. а на откритата сцена се представиха изпълнители и състави от Югоизточна Европа.