Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Трети март е дълг и отговорност пред утрешния ден на България

Иван Тотев: Трети март е дълг и отговорност пред утрешния ден на България

Пловдив отбеляза 134-тата годишнина от Освобождението на България и националния празник на страната ни - 3-ти март.

Пловдивчани отбелязаха 134-тата годишнина от Освобождението на България от османско робство и националния празник на страната ни - 3-ти март. Честванията започнаха с благодарствен молебен, отслужен от Пловдивския Митрополит Николай в катедралния храм «Света Богородица».

По-късно стотици граждани се качиха на хълма Бунарджика, за да отбележат 3-ти март и да се преклонят пред хилядите герои, загинали за свободата на Отечеството.

„В дни като днешния, когато се връщаме към епопеята на нашето Освобождение, ние се прекланяме пред подвига и саможертвата на дедите ни и полагаме цветя пред паметниците на освободителите.

Трети март принадлежи най-напред на великите апостоли и на скромните поборници, отишли в безсмъртието, без да чуят победния звън на камбаната” – заяви в словото си кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той допълни, че пловдивчани могат да бъдат горди за това, че преди повече от 130 години тук се създава традицията на преклонение пред подвига на освободителите.

„През септември 1881 година пловдивският кмет Иван Стефанов Гешов открива този първи в България паметник на руските освободители. Той е  създаден по проект на френския архитект Вокар и отбелязва паметната победа на доблестните войски на генерал Гурко в битката при Пловдив по времето на император Александър Втори. Само три години по-късно, през 1884-та година, в Пловдив е построен и първият храм-паметник в чест на освободителите, осветен като „Свети Александър Невски” и именуван по-късно на „Свети Свети Кирил и Методий” – отбеляза още кметът Иван Тотев и завърши:

„Днес Родината не иска живота на своите синове на бойното поле. Днес Отечеството ни се нуждае от нашата воля, чест и принципи, за да вървим достойно по новия европейски път на България. И точно тук е моментът да осъзнаем, че Трети март е и дълг, и отговорност пред утрешния ден на Родината. Почитайки миналото си, извличайки поука и пример, ние трябва да гледаме в бъдещето, за да изградим една наистина свободна, независима и просперираща България” – каза в заключение кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

На церемонията пред паметника на Цар Александър Втори Освободител присъстваха Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, областният управител Здравко Димитров, народни представители, общински съветници, районни кметове. С военни почести и падане на колене присъстващите почетоха паметта на героите, след което бяха поднесени венци и цветя в знак на преклонение.

Цветя на признателност бяха поставени и на паметника на Опълченците на Централните гробища в Пловдив, където митрополит Николай отслужи панихида за загиналите български опълченци.

На площад «Стефан Стамболов» в центъра на града имаше концертна програма, в която участва духов оркестър Пловдив и фолклорни танцови ансамбли.