Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Справедлив прием и места в детските градини и ясли

Иван Тотев: Справедлив прием и места в детските градини и ясли

ГЕРБ предлага дясна политика - сигурен съм, че всеки родител би предпочел да плати таксата си за детска градина или ясла, но да получи място и адекватна услуга

-Г-н Тотев, в Пловдив ГЕРБ заложи на новаторски подход в предизборната кампания. Как върви популяризирането на вашата програма за управление и как оценявате хода на кампанията до момента?

- Политическа партия ГЕРБ залага на позитивната кампания и на кампания "лице в лице". Нашата цел е да популяризираме идеите на ГЕРБ за управление на Пловдив през следващия мандат и мисля, че го вършим успешно. Направихме нещо, които другите партии не направиха - отпечатахме книжка с нашата преизборна прогама и освен това я публикувахме в интернет, за да стигне до колкото се може повече граждани.

Отпечатаната програма е от 50 страници и съдържа 11 секторни политики, а именно Бюджет, Градоустройство, Транспорт, Здравеопазване, Образование, Екология, Култура, Туризъм, Спорт и младежки дейности, Европроекти и Електронна община. За всяка от тези области е направен анализ на състоянието към момента, както и са очертани основните цели за развитие в съответните сектори. Предизборната ни програма е разработвана в продължение на осем месеца от екип от експерти. Голямата ни цел е Пловдив да се развива и модернизира с темповете, с които заслужава, да си върне славата като икономически и културен център на България.

Трябва да е ясно обаче, че за изпълнението на тази програма е необходимо и стабилно мнозинство в Общинския съвет. Така, че за нас е много важно когато хората, когато гражданите на Пловдив, отидат да гласуват на 23-ти октомври, да гласуват за едно стабилно управление. ГЕРБ може да гарантира това стабилно управление и изпълнение на целите от предизборната си програма. 

- В програмата ви намира ли място решаването на един от големите проблеми на Пловдив - този с липсата на достатъчно места в детските градини и ясли. БСП и Славчо Атанасов обещават безплатни ясли, вие като дясна партия какво обещавате?

- Ето това са комунистическите методи, с които Атанасов и БСП работиха през изминалия мандат. Направиха детските ясли безплатни, а в същото време няма средства за ремонт и ново строителство, въпреки че местата в тях не достигат.

БСП и Славчо Атанасов постоянно изтъкват, че детските ясли са безплатни, но искам да ви кажа, че в момента постоянно получавам писма от родители, които сигнализират, че непрекъснато им се събират пари за различни неща. Само един пример ще ви дам. Последният имейл, който получих е от майка, която е изчислила, че за по-малко от месец от както детето й е тръгнало на иначе безплатна детска ясла, на нея и на другите родители им са взели по 145 лева - за легълца, одеалца и т.н. 

В детските градини таксата е 35 лева, но отново се събират пари от родителите, което е недопустимо. И тук е популизмът на Славчо Атанасов и БСП - защото вие отивате в безплатната ясла и започвате да плащате и давате повече отколкото всъщност трябва да е таксата. Това трябва да се спре. Няма безплатни неща, те излизат скъпи. Безплатно е само сиренето в капана за мишки.

ГЕРБ предлага дясна политика - сигурен съм, че всеки родител би предпочел да плати таксата за детето си, но да получи място и адекватна услуга, а не както е сега - да са безплатни, но да няма места. Затова ще построим нови ясли и детски градини и проблемът през следващия мандат ще бъде решен. Това, което е залегнало и в Програмата за управление на ГЕРБ, е въвеждане на централизирана система в детските заведения в Пловдив. Не може който повече връзки изкара, той да е в списъка. С въвеждането на електронната система ще се избегне субективният фактор и ще се премахне липсата на справедливост в подбора на децата. Няма да може директор, учител или който е да било друг да променя класирането.

През следващия мандат ще построим нови и ще разширим съществуващите детски градини и детски ясли. Недопустимо е в 21 век да се чака на такива опашки за записване на децата. Мои близки приятели две денонощия висяха в студа пред ЦДГ "Дъга", за да запишат детето си на градина в "Северен". Това е подигравка с хората, подигравка е и твърдението на Славчо Атанасов, че проблем с детските градини в Пловдив няма.

Категорично през следващия мандат ще работим за построяването на нови детски градини и ясли, за разширение на тези, които е възможно - например ясла "Веселушка", ЦДГ "Космонавт", нова детска градина "Чайка". Ще построим детска ясла и млечна кухня в квартал "Изгрев", като целта ни е във всеки район на Пловдив да има нови детски заведения.

- Освен че публикувахте вашата програма, вие презентирате и отделни сектори от нея. Какво Ви предстои?

- Днес следобед представsмe управленската си програма в сектор "Туризъм". На презентацията ще присъства и директорът на Националния исторически музей професор Божидар Димитров. Както знаете в петък той заедно с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков бяха в Пловдив и се запознаха на място с реализацията на проекта за обновяване на Римския стадион. Обектът в момента се изгражда с държавни средства. За античния стадион има европейско финансиране, но средствата в размер на 850 000 лева за авансовите плащания са отпуснати от Министерски съвет и за мен бе много важно той да види за какво е изхарчен всеки един лев. По разпореждане на премиера Бойко Борисов професор Димитров трябва да остойности колко средства са необходими за възстановяването на друг архелогически паметник на Пловдив - Одеона. 

В Пловдив имаме история, имаме наследство, което е национално богатство и за това правителството ще помага. Възстановяването на археологията и рекламирането на богатото наследство, което имаме в Пловдив, е един от начините да привлечем повече туристи в града ни и да го превърнем в предпочитана туристическа дестинация. А развитието на туризма естествено ще подпомогне и икономическото развитие на Пловдив.

- Г-н Тотев, говорите много емоционално за миналото на Пловдив, за архитектурно-историческото му наследство, за възстановяването на това богатство. От кога живеете в Пловдив?

- Роден съм в Пловдив, учил съм в Пловдив, живея и работя в Пловдив. Гордея се, че съм трето поколение пловдивчанин. Баща ми е живял в центъра на града - на мястото на Тримонциум, но през 1969-та година са ги бутнали, за да строят хотела. Дядо ми е имал шивашко ателие в района на улица "Капитан Райчо". За съжаление хората, които в момента управляват града ни не са от Пловдив, не са свързани с него. Председателят на Общинския съвет Илко Илиев например е от София, Славчо Атанасов, Георги Търновалийски също нямат дълбоки корени в Пловдив. Важно е кметът на Пловдив да бъде свързан с Пловдив, защото той трябва да изпитва сантименти към града. Аз наистина съм свързан с Пловдив, обичам Пловдив и смятам, че мога да дам много за развитието на Пловдив.