Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: След 4 години застой, градим Пловдив

Иван Тотев: След 4 години застой, градим Пловдив

Задача № 1 - Да накараме наследството на Пловдив да работи за неговото бъдеще
- "Градим България!" е мотото, което ГЕРБ избра за предизборната си кампания...

- Нашето мото е "Градим Пловдив!".

- Защо? Разграден двор ли са милото ни отечество и родният град, господин Тотев?

- Оказва се, че през двайсетте години на мъчителен и противоречив преход е точно така. За Пловдив годините са дори повече, но те свършват с края на този мандат. Всички големи инфраструктурни обекти от 2009-а насам, откакто дойде правителствто на ГЕРБ, се градят от държавата - Скобелева майка, Римският стадион, многофункционалната спортна зала, околовръстният път, разширението на трасето Пловдив-Асеновград. За нас е важно ГЕРБ да управлява Пловдив, за да можем да градим - това, което общината не успя през този мандат дори да проектира.

- Кое е първото нещо, което ще направите в общината?

- Пълна финансова инспекция - не само на няколкото обществени поръчки, които сега провери Агенцията за държавна финансова инспекция, а на цялата работа. Ако вместо да спусне чадър над тъй наречения скандален втори мандат на Иван Чомаков, Славчо Атанасов беше поискал проверки до 2009 г., може би щеше да има един наказан кмет.

- Вие не можете ли да проверите управлението и на Чомаков?

- Вече не може, защото е минала давност. ГЕРБ няма да продължи този 12-годишен начин на управление все с едни и същи лица. Ще поставим ново начало, но първо трябва да намерим отговор на въпроса къде сме и какво се е случвало досега. ГЕРБ ще потърси тези отговори.

- Имате ли представа какво ще заварите в общината?

- За съжаление, проектите, които ще завари ГЕРБ в общината, се броят на пръстите на едната ръка. За нас е важно през следващия мандат да проектираме и започнем изпълнението на вътрешно градските магистрали - връзката между моста на Адата и Брезовско шосе, между Асеновградско и Кукленско шосе, между булевардите "България" и "Копривщица", Голямо Конарско шосе, всички входно- изходни артерии. Ще заложим изключително голяма сума в общинския бюджет за проектирането на всички тези обекти още през първата година. След това с подкрепата на различните оперативни програми и на държавата ще стартираме и изпълнението на тези проекти.

Не само е нелогично, но дори буди недоумение как кметът Атанасов и неговият екип не успяха да започнат поне един голям инфраструктурен проект. Такава е реалността. Затова казваме, че последният мандат е време на застой и през следващите четири години ще градим Пловдив.

- Но знаете ли от какво се умиляват хората?... Тази сутрин им измили тротоарите, на другата - казаните за боклук... Това са неща, които се виждат и дори ухаят на шампоан...

- Когато няма нищо друго - голямо, тогава се радваме на тези мънички нещица. Те също са много важни, но не могат да бъдат водещи за едно управление. За нас това са приоритети, които трябва да бъдат изпълнявани от районните администрации. Делегирането на отговорности на районните кметове в следващия мандат ще бъде много голямо и няма да има такова противоборство, каквото наблюдаваме сега.

Това, че ходиш на работа, не е повод за хвалене. Тези чисто оперативни задачи трябва да бъдат изпълнявани по най-добрия за хората начин. Аз искам да живея в град, в който при откриване на детска площадка няма да има никакъв интерес, защото целият град е пълен с прекрасни детски площадки... Това ми е мечтата.

- Вашите опоненти обаче облъчват пловдивските избиратели с популизъм: как ще закърпят всички улични дупки, ще осигурят детска градина за всяко дете, ще забранят паяците... Какво ще обещаете Вие?

- Поддържането на инфраструктурата е изключително важен въпрос и мога да гарантирам, че през следващите четири години ГЕРБ ще изработи програма за управление на междублокови пространства и вътрешно квартални улици, с изпълнението на която няма да има дупки в тези зони. Причината двайсет години да не се справим с този проблем е, че нямаме подход и концепция. Що се отнася за паркирането и транспорта - това са огромни приоритети. Много е важно да имаме удобен градски транспорт. Лошото му състояние в момента влече след себе си мъките с трафика и паркирането. Важно е да решаваме плоблемите концептуално.

- Как точно?

- Имаме готова управленска програма, която скоро ще представим пред общественоста.

- И предишните управляващи си имаха програми, но оставаха само на книга. От много години насам Вие сте единственият пловдивски политик, който изпълнява своите обещания. Например летището... Малцина вярваха, че само за година оттам ще тръгнат три редовни авиолиии към Западна Европа.

- Така е, ще има и още редовни полети.

- Лесно ли Ви беше?

- Важно за управлението на един град е да има кмет и екип около него, който да прави дългосрочни концепции, да има визионерски подход. ГЕРБ ще предложи именно такъв подход. Много важна е и подкрепата на държавата. Не може един кмет да реализира всички свои идеи, ако няма добри комуникации с правителството. През последните две години има невероятен синхрон между мен като областен управител и съответните министерства и държавни институции.

Развитието на летището беше резултат от безпрецедентното намаление на летищните такси с решение на Министерския съвет. Стартирането на пътния възел "Скобелева майка" се дължи на добрата ми комуникация с бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който неслучайно е кандидатът на ПП ГЕРБ за президент на България. За строителството на новия надлез целево бяха отпуснати 8 млн. лв., и то не от някоя оперативна програма, а от бюджета на пътната агенция. 850 хил. лв. целево за Римския стадион преведе финансовият министър Симеон Дянков. Нито един друг държавен обект не е финансиран авансово така - само за Пловдив ,само за обекта на Иван Тотев! Това е правилният подход за управлението на Пловдив.

- Като областен управител, свършихте единствените големи видими неща за града. Коя ще е първата Ви кметска задача?

- Очаквайте новаторси подход. В сферата на културата и историята например е важно да погледнем по икономически начин на това, което имаме като наследство - да накараме наследството на Пловдив да работи за бъдещето на Пловдив. За първи път от повече от трийсет години ще инвестираме средства за археологически проучвания.

Ще започнем с конкурс за цялостно проектиране на централния площад пред пощата и с други важни за града обекти, които ще решат многогодишни проблеми и ще доведат до подобряването на транспорта и паркирането, изобщо на средата, в която живеем. Догодина ще заложим мерки, които да доведат до една силна общинска икономика, така че приходите в края на мандата да бъдат в пъти повече. Това го гарантираме!

Ще подобрим инвестиционния климат. Говорим си за цветенца, градинки и тоалетни... Но къде са инвеститорите, къде са новите работни места, какво е нивото на заплащане в Пловдив спрямо това в София и Бургас. Това са целите, които ГЕРБ си поставя през следващия мандат.

- Няма ли да е много трудно?

- Колко пъти директорът на агенцията за чуждестранни инвестиции дойде в Пловдив при Славчо Атанасов? Една от първите ми срещи като кмет на Пловдив ще бъде именно с него. Бизнес средата ще се създаде с една добре функционираща община, която да не отблъсква, а да привлича инвеститорите.

Градът е жив организъм, всяко отделно нещо, за което говорим, е част от общото цяло. Нито една система не е сама за себе си. Нещата са свързани. Туризмът ни не е на нивото, на което е в другите градове като Велико Търново например, защото състоянието на Стария град и тепетата е окаяно. Само един интегриран цялостен подход, подплатен с добри проекти и подходящо финансиране, ще може да реши проблемите на Пловдив. ГЕРБ гарантира и този подход.

- Сега как се работи?

- На парче. Заради 50 продадени билета са падали спектакли от Античния театър. Как да се привлече публика, като културният календар в момента се прави от месец май за юли и няма време за реклама. Културният календар трябва да стане привлекателен за туристи. Още от ноември - декември ще създадем кулртурния календар за 2012-а и ще работим по културния календар за 2013 г.

Ще черпим от чуждия опит. Можем да бъдем добри партньори с водещи градове в развитието на културния туризъм, но засега няма кой да го направи. Имам много добри контакти с Културния институт във Виена, който подготвя културния календар на австрийската столица. Кристиян Бендер, който е главен мениджър и е в борда на световно известните музикални фестивали във Виена, ми е приятел. Лично се познавам с Данута Хюбнер и други измежду най-популярните евродепутати от Европейската народна партия. Добрите контакти, които имам, също ще работят за града.

- Ще оценят ли пловдивчани това?

- Пловдивчани трябва да направят разумния избор. Не е задължително да си толкова навътре в общинската политика, за да разбереш, че през последните четири години застоят беше категоричен. Всеки който е ходил в Бургас или в София, вижда как тези градове живеят и се развиват. Връща се в Пловдив, посрещат го все в същото състояние Марица, тепетата, улиците и вижда, че нашият иначе най-уникален и прекрасен град спи. Трябва да събудим Пловдив!

В София и Бургас инвестираха много средства по оперативните програми, докато - според последните данни на Информационната система за управление и наблюдение на европейските фондове - през последните четири години община Пловдив е на опашката със спечелените едва 8 проекта на обща стойност 13 млн. лв. За сравнение - София привлича 380 милиона, а Бургас - 185 млн. лв. Дори община Попово, с население под 30 хиляди жители, със спечелените за близо 40 млн. лв. проекти е далече пред Пловдив... 

Работата на кмета Атанасов и неговия екип по усвояването на европейските средства е плачевна. Това няма как да бъде скрито. Оттам идва и голямото желание за компенсиране на тази немощ с тегленето на заеми. Ние не можем да позволим Пловдив да изтегли над 100 млн. лв. заеми за неща, които не носят икономически дивиденти за града. Ако ГЕРБ и аз си помислим и посегнем един ден изобщо за средства под формата на кредит, те трябва да бъдат насочени в Стария град към такива места, които ще съживят общинската икономика и самите обекти ще си изплатят заема. Това е различният подход.

- Каква предизборна кампания очаквате?

- В Пловдив много интересно се бият две тези - популистката, която води до емоционалния подход, до чувствата на хората, а не до рационалното, до генерирането на идеи и преодоляването на проблемите с конкретни решения. Има сблъсък на рационалното с ирационалното. Сигурен съм, че пловдивчани ще изберат рационалния подход - подхода на ГЕРБ.

- Когато преди близо година заедно с Бойко Борисов правихте първата копка на "Скобелева майка", той подхвърли една реплика: "Хайде, Тотев, време е да те уча!..." На какво Ви научи премиерът, господин Тотев?

- Премиерът Бойко Борисов ме научи, че трябва да бъдеш близо до хората, да чувстваш пулса на проблемите и денонощно да си отдаден на това, което правиш, да намираш най-добрите решения и да знаеш как да ги прилагаш. Той ме научи какво значи да получиш подкрепа, защото всичко, което съм свършил в Пловдив, е чрез неговата подкрепа. Знаел съм, че винаги е зад мен и ще ми помогне да взема едно или друго трудно решение. Знам, че тази подкрепа от него чрез мен ще бъде прелята до всички пловдивчани и ще помогне да поставим Пловдив на мястото, което заслужава.