Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Ще работим така, че България да се гордее през 2019 година

Иван Тотев: Ще работим така, че България да се гордее през 2019 година

Пловдив очаква 3 милиона туристи в годината, когато ще е Европейска столица на културата

„Честито на пловдивчани, честито на цяла България. “ – това заяви кметът инж. Иван Тотев в първата си пресконференция у нас по повод  официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година, което стана факт на 19.05.2015 г. в Брюксел на заседание на Съвета на министрите.Той подчерта, че това е най-големият формат за градовете в Европейския съюз.“ Няма по-голяма възможност един град да изпъкне в Европа и да популяризира куртурно-историческото си наследство, както своето, така и на цяла България пред огромната европейска сцена от над 500 млн. граждани“, каза още Иван Тотев. Кметът на Пловдив заяви, че ще да привлече всички български градове, които искат да участват и заедно с правителството и министерството на културата да направят така, че България да се гордее през 2019-та година. Той благодари на общините от Пловдивска област, подкрепили кандидатурата на града, на всички институции и над 120 чуждестранни партньори, на всички пловдивчани.

Предстои да бъде обявен старт за набиране на проекти и предложения, които да бъдат включени в програмата за европейска столица на културата, обяви изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Валери Кьорлински. Очакванията са да откликнат творци от цяла България и от Европа.

„Трябва да осигурим много добро съдържание за взискателната пловдивска публика и гостите на града. Критериите ще бъдат съобразени с европейските практики и до 15-20 дни ще са готови и публикувани на сайта на фондацията“, каза заместник-кметът по култура Стефан Стоянов.

„Спечелихме благодарение на реалистичен проект и стройна и добре конструирана програма, която е отворена за съдържание“, заяви Иван Тотев. Той каза още, че вече има контакти с италианския град Матера, който заедно с Пловдив също е столица на културата през 2019 година. Кметът прогнозира, че тогава градът ще бъде посетен от 3 млн. туристи.