Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: С помощта на модерните технологии експонираме богатото наследство

Иван Тотев: С помощта на модерните технологии експонираме богатото наследство

Кметът на Пловдив почерпи опит от Краков в изграждането на подземния музей и използването на съвременните технологии в музейното дело.
Иван Тотев: С помощта на модерните технологии експонираме богатото наследство

Иван Тотев и Яцек Майхровски

До месец 13 археолози ще започнат разкопките на площад „Централен” и Одеона. Това ще промени облика на Пловдив, както се е случило след изграждането на подземния музей в Краков, коментира инж. Тотев след посещението си във втория по големина град и културна столица на Полша.

За нас е много важно да поддържаме контакти с градове, съизмерими с Пловдив по културното си богатство и по мястото, което заемат в собствената си държава, допълни той.

Подземният музей на Краков е само част от управлението на туризма в града, който миналата година е приел 9 милиона посетители. Целият групов комплекс в централната градска част се управлява по много специфични и строги правила. Кметът на Краков Яцек Майхровски предупреди пловдивския си колега Иван Тотев, че се е наложило да мине през доста тежки моменти по време на реализирането на идеята. „Единият от тях бяха археолозите, които не искаха да спрат да копаят, а другият – политиците, които застават винаги в опозиция, каквото и да правиш“ – заяви Майхровски.

Когато напоследък говоря, че не трябва да има климатици и разноцветни чадъри по Главната, има политически негативна реакция, но Краков е пример как една добре обмислена промяна дърпа града напред. Всеки ден откритият преди около година и половина подземен музей привлича по 1200 посетители. Това ни дава увереност че въпреки несъгласните с едно или друго управленско решение, ние трябва да го поддържаме, стига да смятаме, че то е правилно за развитието на града, разказа инж. Иван Тотев.

По време на посещението си в Краков пловдивската делегация успя да се докосне и до най-малките детайли в изграждането и управлението на подземния музей. Полските домакини бяха подготвили четири презентации за управление, изграждане, концепция за финансиране и използване на музея. Тъй като в последните няколко години концепцията за музей е доста променена, за нас беше важно да видим как са включени новите информационни технологии, които въвличат посетителите назад във времето – в историята на Краков през вековете, коментира кметът инж. Иван Тотев.

Според него пловдивските дадености са по-различни - още не е уточнено дали ще се изгражда подземен музей, но със сигурност ще бъдат използвани най-модерните технологии за презентиране и експониране на богатото културно наследство.

Преди да започнат разкопките на „Централен” пловдивчани ще бъдат запознати с готовия примерен проект за бъдещата визия на площада (същинският конкурс за проектиране предстои) чрез изложба на място, която ще се открие в петък.