Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев присъства на празничната литургия в катедралния храм в Пловдив

Иван Тотев присъства на празничната литургия в катедралния храм в Пловдив

Десетки миряни се събраха в пловдивския катедрален храм „Света Богородица” за празника Успение на Пресвета Богородица. Сред тях бяха вицепремиерът Марияна Николова,  зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков, областният координатор на ГЕРБ Иван Тотев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, народният представител Атанас Ташков, районни и заместник кметове, общински съветници.

Празничната литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. В словото си той поздрави всички за празника и подчерта огромната подкрепа на държавата към църквата през последните години.

„През последните 10 години за пръв път от много време имахме държавно ръководство, което не просто не тормозеше църквата, а напротив – изяви желание да й помогне. И то по своя воля, без да иска нищо в замяна. И особено, което е много важно, без да иска да отстъпваме от вярата си или да изневеряваме на принципите и ценностите, които изповядваме”, каза Негово Високопреосвещенство. Той изтъкна, че правителството под председателството на г-н Бойко Борисов и мнозинството от Народното събрание са се вслушали  в гласа на църквата по важни за обществото ни теми.

„Вярвам, че г-н Борисов, който доказа, че по основните въпроси съобразява светското законодателство с Божиите закони, ще продължи в същия дух. Защото разбира, че само спазването на Божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното ни общество”, заяви Н. В. Пр. Пловдивският митрополит Николай и пожела:

„Покровът на Божията майка да бъде над всички  нас – сега и вовеки!”