Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев посрещна делегация на Комисията по култура в Европейския парламент

Иван Тотев посрещна делегация на Комисията по култура в Европейския парламент

С миналото, настоящето и перспективите пред Пловдив кметът запозна гостите по време на срещата им, която продължи над два часа и половина.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев запозна гостите и с богатия културен календар, с усилията и средствата, които общината полага и влага за развитието на културата, нейното популяризиране и въвличането на всички граждани в осъществяването на амбициозните цели. След 45 години управление на предишната система има предизвикателства и трудности, които трябва да преодолеем, за да достигне Пловдив полагаемото му се високо ниво на европейско развитие, подчерта кметът. Той отговори на многобройните въпроси на официалните гости от Комисията

Пловдив е първият град в България, който Комисията избира като място за среща извън Брюксел заради предизвикания сред членовете й интерес от евродепутата и член на Комисията Емил Стоянов, призна нейният председател Дорис Пак.

Ние няма да избираме кой град да е столица на културата през 2019 г., отговори на журналистически въпрос Дорис Пак и допълни, че  при този избор решаваща няма да е нова сграда на операта или симфоничния оркестър, а голям и дългосрочен проект, който гарантира устойчиви културни връзки и обединява усилията на всички граждани. Тя изтъкна, че е добре, че за столица на културата се състезават 7 български градове.

Срещи с Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент в заседателната зала на община Пловдив имаха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и заместник-министърът на културата Митко Тодоров. Следобед делегацията се срещна с ректори на пловдивски университети, а по-късно кметът инж. Иван Тотев лично разходи гостите из забележителностите на града.

Надявам се, че след престоя си тук ще останете с много добри впечатления не само от Пловдив, а и от България, отбеляза инж. Иван Тотев.