Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев подписа анекса за концесията на спирките на градския транспорт

Иван Тотев подписа анекса за концесията на спирките на градския транспорт

Това е една от най-дългоочакваните добри новини в Пловдив, коментира кметът на града.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и изпълнителният директор на „Булгартабак Трейдинг“ АД Борис Захариев подписаха анекса към договора за концесията на спирките от масовия градски транспорт. В него е заложено не само да бъдат изградени модерни спирки, но и от началото на 2013 г. общината да получава предвидената в договора концесионна вноска в размер на 71 хил. евро годишно, заяви инж. Тотев.

Когато преди година станах кмет и ГЕРБ пое отговорността да управлява Пловдив, решението на този близо 10-годишен проблем изглеждаше почти невъзможно, сподели инж. Тотев. Той обясни, че е имало 6-месечни мъчителни преговори с концесионера „Елиза-1999”. Но когато фирмата е придобита от „Булгартабак Трейдинг“, само след 3-4 срещи с новия собственик е намерен изходът на този наболял въпрос. Решението за допълнителното споразумение бе взето с голямо мнозинство от Общинския съвет през септември тази година по предложение на кмета инж. Иван Тотев.

Съвсем скоро в града ще се появят първите, направени по европейски образец модули и павилиони по спирките, увери изпълнителният директор на „Булгартабак Трейдинг” и управител на „Елиза-1999” Борис Захариев, който благодари на кмета и общинската администрация за конструктивния диалог. Като една от най-сериозните фирми в България, ние държим да сме  корпоративен гражданин в градовете, в които развиваме бизнеса си  и ще изпълним своя ангажимент.

Концесионерът има готов проект, който предстои да бъде одобрен от общината. 314-те спирки, обект на концесията, трябва да са готови до две години, а според Захариев е реалистично първите 50 модула да бъдат монтирани още в първите месеци на 2013-а.

Освен заложените в концесията 40 павилиона, в анекса са предвидени още 50, като за всеки от тях концесионерът ще заплаща допълнително по 240 евро. В тях ще се продават цигари, пакетирани стоки, електронни ваучери, вестници и списания. Павилионите ще допринесат за социализирането на спирките, така че те да бъдат чисти и осветени. Срокът на концесията е 20 години.