Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Подготвили сме впечатляващи проекти за спорта през втория мандат

Иван Тотев: Подготвили сме впечатляващи проекти за спорта през втория мандат

Пловдивчани да гласуват за ГЕРБ на 25-ти октомври, за да гарантират успешното развитие на града.

-       Инж. Тотев, близо 11 млн. лева чисто  струват велоалеите в Пловдив.  Каква е ползата от тази голяма инвестиция?

-        В събота заедно с над 200 велосипедисти  имахме възможност да тестваме велоалите от бул. „ Цар Борис III Обединител” до „Лаута”. На всички направи впечатление, че велосипедистите стигнаха по-бързо  до парка, отколкото журналистите с автомобили.  Ползата е безспорна, защото това е много по-бърз, по-удобен и по-сигурен транспорт и ние трябва да го развиваме.  При проведения търг за избор на изпълнител успяхме да намалим  цената на 48 км велоалеи  с 1,5 млн. лева спрямо максималната стойност,  определена от управляващия орган на проекта. Това ни позволи да инвестираме  допълнителните  средства във възстановяване на съпътстващите тротоари. На някои места те са от асфалт, на други са направени с плочки.  Изграждането на велоалеи кардинално  променя градската среда и засилва ролята на алтернативния транспорт, който трябва да бъде стимулиран през следващите години. С тази цел предвиждаме в новия мандат на ГЕРБ  да актуализираме стратегията за велотранспорта, като  предложим  велосипеди под наем, повече велостоянки и рестрикции за автомобили, особено за нарушителите. Броят на леките коли в Пловдив нарасна многократно и вече наближава 200 000.  Тази тенденция не спира, затова е необходима стратегия за алтернативен транспорт – по-активно да се ползва велосипед и градски транспорт, каквато практика отдавна съществува и в доста по-богатите от нас държави.

-       Предвидени ли са велоалеи на булевардите, където ще се прави основен ремонт?

-       За първи път в мандата на ГЕРБ на всички булеварди, на които предстои реконструкция, са проектирани  велоалеи. Още през 2016 г. веломрежата в Пловдив ще надхвърли 60 км. Нови трасета са предвидени  на бул. „Руски”,  Коматевско шосе”, „Шести септември”, новия бул. „Северен”, на Голямоконарско шосе, „Цветан Лазаров”.  Колоездачите ще имат възможност, например, от гара „Тракия” да отидат на Голямоконарско шосе.

-       Защо на бул. „България”  премахват  старата велоалея и  строят нова?

-       Велоалеите в Пловдив  се изграждат според европейските стандарти и съгласно нормите на Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Проектът се финансира с европейски средства по оперативна програма „Регионално развитие”  и е одобрен, защото сме спазили всички изисквания.  С подмяната на светофарите на 42 основни кръстовища и 8 пешеходни пътеки, както и  със скосяване на тротоарите ние правим този вид транспорт много по-сигурен за хората  и се надяваме повече да няма инциденти с велосипедисти. Бул. „България” е включен в проекта като рехабилитация.

-       Вашите опоненти  се съмняват, че срокът за изпълнението на транспортния проект ще бъде спазен и че община Пловдив може да изтърве европейските пари. Има ли такава опасност?

-       По време на предизборни кампании  слушаме доста небивалици и ние в ГЕРБ  предпочитаме  да не участваме  в дебати на такова ниско ниво.  Водим прекрасен диалог с управляващия орган и изпълняваме стриктно  договора, който изтича на 31 декември.

Строително – монтажните работи вървят по график, като дори го изпреварваме с няколко дни. Сроковете по транспортния проект са удължени с три месеца на национално ниво, а не само за Пловдив.

-       Пешеходците питат  дали ще бъдат възстановени разкопаните тротоари?

-       Икономията от 1,5 млн. лева, която имаме в резултат на проведената процедура,  инвестираме допълнително в  ремонт на тротоарите. В „Тракия”, където проектът е напреднал най-много,  до всяка велоалея е изграден нов тротоар. Така ще бъде и на останалите места. Този пример  красноречиво показва, че с добрия начин на работа  успяхме да привлечем допълнителни европейски средства  за съпътстващата инфраструктура,  която не беше  включена в проекта.

-       Инж. Тотев, във вашия мандат успяхте ли да подобрите условията за спорта в града?

-        За първи път през тези четирите години  са направени толкова много инвестиции в спортната инфраструктура.  Първото решение за  многофункционална спортна зала е взето през 1975 г., а  десетилетия по-късно, в мандата на ГЕРБ, ние успяхме да реализираме тази мечта на Пловдив.  Проектът беше много тежък и изпълнението  му на световно ниво показа, че можем да се справяме блестящо с  такива мащабни обекти. Подготвяме процедури по изграждане на втора зала за тренировки и събития с 2000 места до „Колодрума”. Всичко това кореспондира с нашето желание да бъдем домакини на големи форуми. На 11 – 12 ноември идва комисия от Световната федерация по колоездене, която ще сертифицира залата, след което веднага ще подадем заявка за домакинство на                             световно младежко първенство по колоездене  през август 2016 г. Така че догодина в Пловдив  да имаме две световни първенства -   по кану каяк  и колоездене.

-       Какво да очакват спортистите и любителите на спорта във втория ви мандат?

- Следващата ни голяма стъпка ще бъде стадион „Пловдив”.  В града ни вече има над 40 фитнес площадки на открито, а десетки други квартални площадки са ремонтирани. Изградихме  голям спортен комплекс  с 10 дка площ до новия Младежки център на Гребния канал – с  игрища за футбол, баскетбол, волейбол, тенис и фитнес. През следващия мандат планираме  да направим подобни спортни комплекси в останалите райони на Пловдив.  Вече сме започнали подготовка за строеж на два плувни басейна. А именно – покриване на открития басейн на „Младост”, който съществува, и изграждане на нов с дължина 50 метра в непосредствена близост. Трите басейна ще бъдат свързани в един плувен комплекс, който ще се управлява от общината и ще се ползва от всички пловдивчани, които искат да тренират този спорт.

-       Стадионите  влизат ли във вашите планове?

-       Предвиждаме през следващите четири години инвестиции в стадиона на футболен клуб „Марица”. Това е общинският стадион, който е люпилня на таланти. Тази година финансирахме ремонти на съблекални, а още догодина планираме да започнем цялостното обновяване на стадиона. Ще подкрепяме частните инвеститори. Имаме прекрасен пример със зала „Строител”, където вече се провеждат баскетболни мачове. Водим разговори за предоставяне на терените за изграждане на спортен комплекс до залата.  За стадиона на „Ботев”, който е отдаден на концесия,  в момента има няколко варианта, които се обсъждат от ръководството. Стадионът на „Локомотив”  е общинска собственост и може да бъде отдаден на концесия на футболния клуб, ако насрещната страна има желание.

-       Според вас на какво се дължи яростната кампания срещу ГЕРБ от страна на  вашите конкуренти?

-       Мисля, че през 2011 г. доста хора не очакваха ГЕРБ да спечели и да има толкова силен мандат. Виждаме, че представителите на предишните  три мандата искат   да върнат Пловдив в старото  русло. Ние, а и                 пловдивчани няма да позволят връщането към застоя, на който всички ние бяхме свидетели. Моделът на управление, който ГЕРБ наложи, е модел на развитие и просперитет в Пловдив. Това е устойчивият и стабилен модел, който трябва да подкрепяме и аз призовавам всички пловдивчани да гласуват на 25 октомври, за да може градът да върви напред. Най-опасното е Пловдив да се озове в ситуацията, каквато беше през 2003 – 2011 г.  и когато градът не се развиваше.

-       Защо не отговаряте на обвиненията и критиките срещу вас?

-       Напоследък се изговориха много лъжи.  Някои са толкова груби и арогантни, че е под достойнството ни е да влизаме в този дебат. На всяка лъжа отговаряме с нещо  направено за Пловдив и с конкретни факти – за икономическия растеж на Пловдив, чистота на въздуха, за повече туристи в града, с отличия и признание за Пловдив. Резултатите от нашето управление са налице.  Пловдивчани са интелигентни хора и виждат,  че Пловдив се развива.  Искаме победа на първия тур. Много хора казват, че   ГЕРБ е сигурен победител на изборите, защото сме  направили  много за  града, но тези хора трябва да излязат и да гласуват.  Голямата подкрепа на пловдивчани означава да продължи възходящото развитие на града.

Източник: Вестник "Марица"