Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Пловдивчани заслужават модерен европейски град

Иван Тотев: Пловдивчани заслужават модерен европейски град

Няма никакво значение дали кандидатът на БСП срещу ГЕРБ е Георги Търновалийски, дали е Славчо Атанасов. Това са кандидати на един и същи човек, на една и съща партия - БСП.

- Тези дни, господин Тотев, разбрахме, че и Четвъртък пазара, който трябваше да бъде открит в началото на юли, и Градският дом на културата няма да станат скоро. Имате ли обяснение - защо?

- Това е поредната причина, която трябва да отвори очите на пловдивчани за истината - очакванията ни към Славчо Атанасов не се оправдаха. Не само че нищо от това, което му възлагахме, не успя да изпълни, а дори се отнесе по най-хамелеонския начин в политическото си поведение през този мандат.
Въпреки че беше избран с гласовете на ГЕРБ, той управляваше и продължава да работи с БСП. Очаква тяхната подкрепа, както и тази на ДПС, за балотажа, до който се надява да стигне.

- Но нали БСП си има свой кандидат - Георги Търновалийски?

- Няма никакво значение дали кандидатът на БСП срещу ГЕРБ е Георги Търновалийски, дали е Славчо Атанасов. Това са едни и същи кандидати, на един и същи човек, на една и съща партия - БСП. Ангажиментите, които Славчо Атанасов пое пред пловдивчани през 2007 г., не само че не бяха изпълнени, а някои от проектите като Небет тепе примерно, са в такъв изостанал етап, че не е много сигурно дали ще можем да ги спасим. Точно такъв пример са и пазарите, за които питате. Нито Събота, нито Четвъртък пазара са готови, макар че отдавна трябваше да бъдат завършени. Същото е и с Градския дом на културата - за пети пореден път отлагане на обещаните срокове. Някой помни ли грандиозното кметско обещание, че ще реже лента на 24 май? Ами крайречните булеварди?.Обещаваше ги най-късно до края на 2010-а...


- Наистина хубави обещания.

- Стилът на управление на Атанасов е точно този - популисткото говорене и нищоправенето. В нито едно отношение Пловдив не отиде поне малко напред. Говорим за екология и в същото време виждаме как улиците на града се премитат с метли от клони. Това не е европейското почистване на ХХI век. Да продължавам ли? В Пловдив нямаме един нормален плувен басейн, нямаме една нормална спортна зала. Питаме се защо сме толкова назад по икономическо развитие, защо станахме известни в Европа като града с най-замърсения въздух.


- Защо толкова много питанки, господин Тотев?

- Защото през последните четири години нямаше и администрация, която да работи като един екип, а имаше различни интереси на полуидентифицирани малки партии. Затова приканваме пловдивчани да подкрепят листата на ГЕРБ. Само със стабилно мнозинство в Общинския съвет можем да изпълним своите цели и ангажиментите, които поемаме, без политически партизани да извиват ръцете на бъдещия кмет. За нас противникът в Пловдив е статуквото, доминирано от БСП начело с хора, които имат много големи интереси в управлението на общината под формата на публично-частни партньорства. Сега те се опитват чрез многото на брой техни кандидати - защото не само Атанасов и Търновалийски са кандидати на БСП - да запазят това статукво. Пловдив в момента е на кръстопът: ще тръгне ли по новия път - пътя на градежа и на растежа, пътя на икономическото развитие, или ще продължим да потъваме като пясък в пустиня. Затова пловдивчани трябва да направят разумния избор.


- Може би са прави тези, които казват: “Гласуваш за Славчо, получаваш Гергов!”?

- Не мога да го формулирам точно така, но за мен Атанасов е реалният кандидат на БСП. Това е истинският кандидат на БСП в Пловдив - Славчо Атанасов.

- Но, господин Тотев, мнозина помнят, че Славчо Атанасов беше издигнат преди четири години от ГЕРБ. Хора, които не се интересуват активно от политика, продължават да си мислят, че той и сега е човек на ГЕРБ. Наясно ли сте с това?

- Атанасов е много шлифован в популисткото поведение и има дарбата да въвежда в заблуждение много хора. Не е случайно, че три години след управление с БСП той не се свени да се целуне и да се прегърне с Първанов и Станишев, а само пет минути по-късно да скочи да прегръща и премиера Бойко Борисов. Това е неговият модел на управление и ние го наблюдаваме през целия му мандат. Много е добър в това, но вярвам, че пловдивчани могат да отсъдят какво е свършено през четиригодишното му управление.
Ние не сме избрани да се целуваме, а да управляваме Пловдив, така че освен да си говорим кого е прегърнал Атанасов, можем да отидем и на Бунарджика и да видим какво е състоянието на тепетата в Пловдив: защо например възстановената от нашите деди през 1937 г. чешма е в отвратително състояние, защо няма едно работещо заведение там, защо нашите хълмове не се посещават от туристи, а само отделни ентусиасти се качват по разбитите пътеки до горе. Така чеa когато говорим за управлението на Атанасов, е добре да се оглеждаме из Пловдив всеки ден, докато вървим по улиците и виждаме тяхното състояние, нивото на чистотата, какви са ни парковете - Лаута или тъй нареченият Розариум. Това са реалностите, които налагат разумния избор. Ако ли пък живеемq или просто отидем в Коматево или Прослав: Знаете ли, че за четири години един пирон не е забит там? Влизали ли сте скоро по Голямо Конарско шосе, за да видите този абсурдно неугледен вход на Пловдив? Това е нашият град сега. ГЕРБ има волята да го промени.

-  Май много работа Ви чака като кмет?

- Изключително много! Притеснен съм от това, което ще получим като наследство - включително и бюджета, който четири години поред намалява. Атанасов работи с комунистически методи. Прави детските ясли безплатни, а в същото време няма средства за ремонт и ново строителство, въпреки че местата в тях не достигат. Това е левият социалистически модел на управление. ГЕРБ предлага дясна политика - сигурен съм, че всеки родител би предпочел да плати таксата за детето си, но да получи място и адекватна услуга, а не както е сега - да са безплатни, но да няма места. Затова ще построим нови ясли и детски градини и проблемът през следващия мандат ще бъде решен.
Помня как през 2007 г. направихме първа копка на детската градина на ул. “Лъджене”. И какво стана? Сега състоянието е същото като през 2008-а. Това е управлението на Атанасов - който не вярва, да отиде на “Лъджене” и да види... За четири години една градина не направи, освен тези, които довърши като проекти от предишния мандат.

- Вие предприехте много модерна кампания - и в сайта си, и във Фейсбук, и с анкетни карти приемате въпросите и препоръките на пловдивчани, дори им отговаряте лично. За какво най-често Ви питат?

- Над 3000 въпроси и мнения вече дойдоха при мен. Проблемите, които сега коментирам, не съм си ги измислил сам, а са поставени от хората. Състоянието на крайните квартали, чистотата на Пловдив са проблеми, които изпъкват. Липсата на спортна инфраструктура и на плувни басейни са неща, които хората виждат, колкото и Славчо Атанасов да си е затворил очите и да казва, че всичко е наред. Хората са много интелигентни и вече могат ясно да разграничат популисткото говорене и управление от реално свършената работа. Ако аз имах четиригодишен мандат като този на Атанасов, щеше да ме е срам да искам втори мандат.


- Случайно ли е, че всеки трети пловдивчанин иска кметът му да е от партията, която управлява държавата, а само един на десетина предпочита опозиционер?


- Не е случайно. Пловдивчани са интелигентни и виждат, че тази конфронтация, която наложи Атанасов с премиера и правителството, е пагубна за града. Управлението на Пловдив трябва да върви в синхрон с управлението на държавата.

- Има ли нещо, което държите хората непременно да знаят?

- На всеки трябва да му е ясно, че в момента правим един избор, който ще определи качеството на живот в Пловдив за много години напред. Eдиният модел е управление на БСП с представител Атанасов, а другият - моделът на градивното, моделът на ГЕРБ, на ясните правила и задължения, на контрола по изпълнение на всяка дейност от общински служители и общински предприятия, моделът на привличане на външни инвестиции и просперитета на града, на увеличаване на доходите и на работните места. Това са целите, които сме си поставили за следващия мандат и се надяваме да получим необходимата подкрепа, за да ги изпълним.


- Знаем, че сте добре образован: имате две висши образования, инженер сте, магистър сте и по компютърни системи и технологии, и по публична администрация. Кажете обаче нещо повече за личния си живот.

- В хода на предизборната кампания получих много приятна подкрепа от рок обществеността, с която се гордея, защото за мен означава много.
За семейството ми? Гордея се, че баща ми е раснал на Червения площад, както някога се наричаха централните площади във всички големи градове, включително и в Пловдив. Къщата им била бутната заедно с много други заради строителството на “Тримонциум”, Централния площад и Централна поща. С родителите си е бил преместен в “Гагарин”. Сред компанията на татко в махалата е имало много видни по-късно пловдивчани - като актьора Радко Дишлиев и художника Васил Стоев. Те са неговите приятели от детските му години. Дядо ми е имал шивашко ателие в “Капана”, така че от много поколения сме свързани с Пловдив и мога да кажа, че родът ми е от центъра на центъра на Пловдив. Родът ми по майчина линия са преселници от Беломорска Тракия, от Драмско, още в самото начало на двайсетте години на миналия век. Пловдивска и македонска кръв тече във вените ми.