Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Пловдивчани избраха развитие чрез промяна

Иван Тотев: Пловдивчани избраха развитие чрез промяна

С най-много общински съветници и бъдещ кмет ГЕРБ гарантира стабилното управление на града

Г-н Тотев, как ще коментирате постигнатия от вас успех и резултатите от изборите в неделя? Окончателните данни от гласуването Ви отреждат над 10 процента преднина пред досегашния кмет Славчо Атанасов.

За мен тези резултати не са изненада, въпреки социологическите проучвания, които до последно предсказваха победа от първи тур на Славчо Атанасов. С този резултат се разбиват няколко упорито тиражирани и тенденциозно насаждани в общественото мнение тези от страна на бившия кмет и неговата коалиция.

Подкрепата за мен е 35.52 %, а подкрепата, която пловдивчани са дали за листата на ГЕРБ, е 33.57 %. Това означава, че тези, които са гласували за Иван Тотев за кмет на Пловдив, са дали своя вот и за листата за общински съветници на ГЕРБ. Няма друго такова съвпадение в гласуването за кмет и листа.

Искам да благодаря на всички граждани, които упражниха правото си на глас, отидоха до урните през изборния ден и търпеливо изчакаха да дадат своя вот. Резултатите от първия тур на местни избори в Пловдив оборват категорично налаганите в общественото мнения твърдения, че Славчо Атанасов в голяма степен е припознаван от симпатизантите на ГЕРБ, че е човек, свързан с ГЕРБ. Това беше една целенасочена политика на управляващото статукво в града, доминирано от БСП. Като негов представител Атанасов искаше да вземе гласове от нашите симпатизанти. Повече от година бе повтаряно и преповтаряно от различни представители на статуквото, че на тези избори ще наблюдаваме вот, в който симпатизантите на ГЕРБ ще гласуват за партийната листа, но няма да подкрепят мен като кандидат-кмет на ГЕРБ, а Славчо Атанасов. Цифрите категорично опровергават тези твърдения, налагани с цел манипулиране на общественото мнение и аз съм щастлив, че теорията им бе разбита по най-категоричния начин.

Вторият извод, който се вижда от резултатите е, че голяма част от гласовете на  Атанасов идват от симпатизантите на БСП. За нас кандидатът на ВМРО-НИЕ се очертава истинският кандидат на левицата в Пловдив, което означава, че Славчо Атанасов все повече се припознава като левия кандидат, като реалният кандидат на БСП в Пловдив. За нас представителят на статуквото, представителят на БСП в Пловдив е Славчо Атанасов и резултатите, които виждаме днес, го потвърждават категорично. Той няма гласове в ГЕРБ, има обаче гласове в БСП.

Как оценявате предизборната кампания и на какво ще заложите през тази седмица преди балотажа?

Кампанията мина под знака на проблемите на Пловдив. Големият липсващ в досегашния дебат за бъдещето на града беше Атанасов, той не се яви на нито един дебат. Без отговор от него останаха големи въпроси като тези защо Пловдив е на едно от последните места по усвояване на европейски средства, защо е на 13-то място по икономическо развитие, защо пловдивчани дишат най-мръсния въздух в страната. В тази кампания се сблъскахме със статуквото във всичките му форми и прояви. Ние от ГЕРБ обаче и през тази седмица ще продължим да водим позитивна кампания, с ясни и открити послания към пловдивчани.

Естествено е да се очаква подкрепата на Синята коалиция за вас, от БСП категорично заявиха, че няма да Ви подкрепят, което означава, че ще дадат подкрепата си за Славчо Атанасов на втори тур. Как ще коментирате тази подкрепа?

През изминалата седмица до голяма степен бяхме объркани от разнопосочните социологически проучвания, някои от които се сгромолясаха. Помните, че в четвъртък-петък имаше социологически проучвания, които даваха победа за бившия кмет Атанасов на първи тур. Ние още тогава заявихме, че без значение какъв е резултатът за общинските съветници от тези избори, в новия Общински съвет ГЕРБ ще търси партньорство, защото за нас е важно да има един консенсусен модел в управлението на Пловдив. Нашата позиция не се е променила – необходимо е стабилно мнозинство в общинския съвет, което да подкрепя кмета. Естествено ние имаме потенциални партньори във всички десни формации, защото за нас е категорично ясно, че пловдивчани трябва да спрат левия модел на управление на града с кмет Славчо Атанасов и Пловдив да се управлява с дясно мнозинство. Така че всички формации с дясното политическо пространство са потенциални наши партньори.

Що се отнася до това, че БСП няма да ни подкрепят – аз бих се притеснил, ако БСП да ни подкрепят. БСП ще подкрепят Славчо Атанасов и ще формират лява коалиция. Така че ясно ще има разграничение на ляво и дясно в Пловдив. Убеден съм, че пловдивчани са разумни хора. Те вече гласуваха за развитие чрез промяна, ще но направят и тази неделя.

В бъдещето управление не може да има коалиция между ГЕРБ и ВМРО-НИЕ. На Пловдив му е нужен кмет със стабилна подкрепа в общинския съвет, който да гарантира изпълнението на управленските политики и да върне града на мястото, което заслужава, а именно икономически и културен център на България. ГЕРБ има това мнозинство и аз съм сигурен, че пловдивчани тази неделя ще направят разумния избор и ще гласуват за кандидата на ГЕРБ за кмет, което ще гарантира бъдещото развитие на града.