Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Пловдив става все по-привлекателен за жителите и гостите

Иван Тотев: Пловдив става все по-привлекателен за жителите и гостите

Кметът се включи в колоритно шествие в рамките на празниците на Стария град

Пъстроцветно шествие върна днес пловдивчани и гостите на града в минали епохи. Своеобразното пътуване във времето стана възможно благодарение на уникалните костюми на участниците в парада - римляни в тоги, красиви и снажни кокони с капели, напети господа с бомбета, продавачи на вестници, момичета и момчета в народни носии, музиканти, танцьори, кукери.

Колоритното шествие бе организирано в рамките на празниците на Стария Пловдив. То тръгна от площад „Стефан Стамболов“, предвождано от мажоретки и духовия оркестър на Биг Бенд Пловдив. След тях във файтон пътуваха ръководителите на Драматичния театър, Кукления театър и Оперно-филхармоничното дружество в града.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кметът Стефан Стоянов също се включиха в празника.

За пръв път дните на Стария град продължават цяла седмица и са толкова мащабни и разнообразни, подчерта кметът Иван Тотев. Той допълни, че Пловдив става все по-привлекателен както за пловдивчани, така и за гостите на града. Като доказателство за това посочи нарастващия брой на туристите от всички краища на света.

Пред Римския стадион шествието бе спряно от римлянин в тога, управлявал преди 2000 години, с въпроса: „Къде е магистратосът на този град и как се грижи той сега за служителите в храма на Мелпомена?“

От своя страна Иван Тотев отговори: "То се вижда – щом директорите на театрите и операта са във файтона, а кмета ходи пеш!". Кметът на Пловдив бе приветстван от шествието с думите: "Аве, Магистратосе!"

На входа на Стария град Иван Тотев бе посрещнат от кмета на "Централен" г-жа Райна Петрова и директора на ОИ "Старинен Пловдив" Амелия Гешева. Кукери прогониха с танци злите духове, а участниците преминаха по уличките на архитектурния резерват до сцената на Лапидариума, където ги очакваше Ути Бъчваров.

Кметът инж. Иван Тотев поздрави всички и подчерта, че Пловдив винаги е бил и ще остане символ на етническа толерантност.