Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Пловдив е центърът на културния туризъм в България

Иван Тотев: Пловдив е центърът на културния туризъм в България

Над 100 представители от Великобритания, Италия, Русия, Турция, Украйна, Египет, Непал, Мароко, Алжир, Индия и др. участват във втория Международен туристически форум.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов откриха втората Международна среща на туроператорите.

За мен е изключително удоволствие да присъствам на този форум, който е вторият, организиран от Община Пловдив и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ в рамките само на шест месеца. Вече имаме и конкретна дата за трето издание през есента, което като кмет ме кара да бъда много щастлив, заяви Иван Тотев. Той подчерта, че през последните месеци общината съвместно с МИЕТ полагат огромни усилия за популяризиране на културно-историческия туризъм. Ситуирането в Пловдив на ресор „Туризъм“ на МИЕТ даде допълнителен тласък на тази наша цел. Считам, че това, което се направи през изминалата година и половина е впечатляващо. Убеден съм, че културният туризъм има огромно бъдеще в България и центърът му несъмнено е в Пловдив, заяви кметът. Той подчерта усилията на общинската администрация за популяризиране на града като културна и туристическа дестинация, както и инвестициите от общинския бюджет, които се правят в археологически разкопки и в опазване на културно-историческото наследство на Пловдив. Кметът Иван Тотев съобщи, че в бюджета са заделени средства за разкриването и проучването на тракийска могила край града.

От своя страна заместник-министър Иво Маринов подчерта, че Пловдив притежава изключителни ресурси и потенциал за развитието на  различни видове туризъм.

Над 100 представители от Великобритания, Италия, Русия, Турция, Украйна, Египет, Непал, Мароко, Алжир, Индия, Сърбия, Словения, Армения и др. участват в туристическия форум, който продължава до 10-ти май.

В пролетното издание са включени нови маршрути в региона. Програмата на събитието включва работни срещи и дискусии, представяне на културно-историческото наследство в рамките на информационни турове, дегустации на вина, продуктови маршрути в Пловдив и региона, българска кухня и фолклор, както и панел, в който участниците ще имат възможност да презентират своите дейности и да дискутират по актуални теми.