Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Пътят Брезово – Раковски ще бъде обновен по програма „Регионално развитие”

Иван Тотев: Пътят Брезово – Раковски ще бъде обновен по програма „Регионално развитие”

Пътят „Брезово – Раковски” е включен в третия етап на Оперативна програма „Регионално развитие”, съобщи областният управител инж. Иван Тотев. Отсечката е с дължина 25.64 километра и осъществява връзката на три общини – Брезово, Раковски и част от „Марица”, с областния град Пловдив. Чрез този път се осигурява и достъпа до Автомагистрала „Тракия”, което ще подобри трафика и ще намали времето за пътуване, подчерта още инж. Иван Тотев.


Освен това пътят има и културно значение, тъй като в Община Раковски се провежда Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски”, в който традиционно участниците достигат до 2000 човека от всички райони на България, както и от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Гърция, Ирландия.

Рехабилитация не е правена от неговото построяване и в момента общото състояние на настилката е изключително лошо. Пътят е от второкласната пътна мрежа, но е връзка с основен първокласен път І-8.

Третият етап на Оперативна програма „Регионално развитие” бе стартиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Агенция „Пътна инфраструктура”, тъй като основните обществени поръчки за реконструкция на пътни отсечки дадоха по-малки стойности и остана финансов ресурс, обясни областният управител Иван Тотев.  Фокусът на програмата бе основно пътни отсечки в Северна България, тъй като там състоянието е по-лошо и първоначално в нея нямаше отсечки от Пловдивска област. Това, което направихме с помощта на депутатите Стефан Дедев и Антоний Йорданов, е, че вече имаме официално писмо от Агенция „Пътна инфраструктура” за включването в третия етап на ОП „Регионално развитие” на пътя Брезово – Раковски. Програмата ще стартира през следващата година, съобщи инж. Иван Тотев.