Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев, министри и депутати провериха пловдивски предприятия

Иван Тотев, министри и депутати провериха пловдивски предприятия

Областният управител инж. Иван Тотев, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на труда и социалното осигуряване на Кипър Сотирула Хараламбос

Областният управител инж. Иван Тотев, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на труда и социалното осигуряване на Кипър Сотирула Хараламбос посетиха в късния следобед вчера две  предприятия в Пловдив  -  „Дружба стъкларски заводи” АД и "Пловдив - Юрий Гагарин БТ", които са с кипърско участие.

По време на посещението министър Младенов информира ръководствата им за възможностите за квалификация, преквалификация и чиракуване на млади хора до 29-годишна възраст по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. До края на септември предстои да бъде отворена нова мярка по оперативната програма за 70 млн. лева за подобряване условията на труд във фирмите. Грантовата схема за работодателите е до 400 хиляди лева.

В „Дружба стъкларски заводи” АД работят 1200 човека, а в "Пловдив - Юрий Гагарин БТ" 350 работници. Средните брутни работни заплати са съответно 1 600 лева и 1204 лева. Проверките на Главната инспекция по труда не констатираха проблеми със забавени плащания, работници без трудови договори и неспазване на работното време. Двете предприятия имат сключени колективни трудови договори, обслужване по трудова медицина и социален пакет.

Това, което видяхме при нашите посещения,  показва, че тези инвеститори освен, че развиват производства, полагат грижи и за персонала. Останахме впечатлени и се надявам в Пловдив и страната да има повече големи инвеститори, а ние като част от държавната администрация ще правим всичко възможно да създаваме необходимите условия за това, коментира инж. Иван Тотев.

На срещите присъстваха още председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и народният представител и член на Парламентарната комисия по труда и социалната политика Антоний Йорданов.