Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев, кмет на Пловдив: Показахме “Столипиново” като Столивуд и спечелихме

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Показахме “Столипиново” като Столивуд и спечелихме

интервю пред ВЕСТНИК "24 ЧАСА", автор: Радко Паунов

- Г-н Тотев, вашата съпруга казва, че никога не ви е виждала толкова щастлив, както след победата на Пловдив в надпреварата за европейска столица на културата през 2019 г. Още ли сте развълнуван?

- Докато чаках да обявят името на спечелилия град, се опитвах да си спомня момент от живота ми, в който да съм бил по-развълнуван. Не можах да се сетя за толкова емоционален миг, който да ме е разтърсил по такъв начин. В последните секунди единствената ми мисъл бе да се задържа на краката си и да не припадна. Повтарях си единствено: “Дръж се!”

- Наистина ли до последно не знаехте, че Пловдив ще спечели?

- Не. Може би отсъствието на един от кметовете ме накара да се замисля. Но в никакъв случай нямах информация до мига, в който не чух името на Пловдив, което произнесе Стийв Грийн. В първите секунди не бях на себе си, а хора от екипа ми заплакаха от радост.


- Коя беше тайната в програмата на Пловдив, която впечатли международното жури?

- Нека си кажем честно - Пловдив винаги е бил културната столица на България. Той е с най-големи традиции още от Възраждането, закърмен е с култура. Няма друг град с такъв дух и красота. Но всички тези дадености трябваше да бъдат превърнати в една стратегия - как да впрегнем културата в развитието на Пловдив. Как чрез култура да постигнем други цели, които на пръв поглед нямат нищо общо, но са важни. Такъв е примерът с интеграцията на малцинствата и превръщането на града в по-добро място за живот. Знаехме, че наследството и 8-хилядолетната история ни дават едни гърди пред останалите кандидати. Но трябваше да ангажираме целия потенциал на града, за да предложим най-смислените идеи, които да поставят Пловдив в друга орбита - не културната столица на България, какъвто е бил до момента, а че има всички дадености да бъде културната столица на Европа.

- Колко пари похарчихте, за да спечелите?

- Пловдив беше с най-малкия бюджет и това направи огромно впечатление на журито. То ясно отчете, че средствата, които сме предвидили, са реалистични, а не надути.

- Критикуваха ви, че сте заложили на “Столипиново”, което в концепцията фигурира като Столивуд - по аналогия с индийския Боливуд. Етническият квартал ли се оказа разковничето за победата?

- Едва ли е нужно да припомняме, че Пловдив е най-космополитният и мултирелигиозен град у нас. Затова и мотото на нашата кандидатура е “Заедно”. Различните етнически групи винаги са заемали своето място в живота на града. Една дванадесета част от програмата ни предвижда събития в “Столипиново”.

- Не се ли страхувахте, че може да се получи обратен ефект, когато заведохте журито в гетото?

- Напротив. Бяха впечатлени от нашата честност и откровеност. Ние не парадирахме, че Пловдив е най-красивият, най-богатият и най-големият. А им показахме какъв е градът в действителност и какъв искаме да го видим през 2019 г. Не парадирахме с богатата си история и културни дадености, а им показахме нашите проблеми, които могат да бъдат решени чрез избирането ни за европейска столица на културата. Нямаше как да скрием и заметем една дванадесета от нашия град. Оказва се, че сме уцелили десетката.

- С кой от 3-те града се надпреварвахте основно през цялото време?

- Борехме се със себе си да си повярваме, че можем. В последните години по една или друга причина страдахме от по-ниско самочувствие, което не кореспондираше нито с историята, нито с мащабите на нашия град.

- Този успех как ще се отрази на вас лично? Някои прогнозират, че ще ви донесе втори мандат?

- Всеки кмет иска да направи най-доброто за града, за неговите жители.

- А ако Пловдив не беше избран?

- Е, както знаем, победата има много бащи, а загубата е едно сираче. Но истината е, че в последните 3 г. трансформирахме изцяло културата на Пловдив. Някои ни критикуваха, но мисля, че постъпихме правилно. Не пожелахме да седим върху старите лаври на града от 80-те г. на миналия век. А предприехме смели стъпки в осъвременяване на културата. Отделни представители посрещнаха това на нож и дори войнствено. Но тази реформа бе много рискова. Имахме два пътя - да извършим модернизиране на пловдивската култура или да предпочетем застоя. Избрахме първото. И резултатът е налице - Пловдив е с нови артсъбития, създадохме първия артквартал у нас – “Капана”, в който се правят творчески индустрии. Търсихме събития, които да донесат добавена стойност на града. Станахме домакини на едни от най-големите събития в сферата на съвременното изкуство в България като “Дизайн уик”, “Денс уик”. Направихме мащабен конкурс за преустройство на площад “Централен”, в който се включиха архитекти от 125 държави.

В секундите, в които очаквах да обявят победителя, всичко това го превъртах през главата и си казвах: “В момента сме на кръстопът. Може да се сгромолясаме и да бъде зачеркната тази промяна, за която сме работили три години.”

- По тази логика кметовете на загубилите градове би трябвало да си посипят главите, а те също работиха много?

- Не зная дали всеки от тези градове е направил толкова рискови стъпки в културата. Промяната, която се случи в Пловдив, не може да бъде отнесена за други места у нас.

- Има опасения, че хора, които досега не са били свързани с Пловдив, ще се присламчат, за да консумират от средствата за европейската столица. Как ще се предпазите?

- Всеки, който може да допринесе за общата ни цел, е добре дошъл. Може да реализираме проекти на Велико Търново и Варна съвместно. Но екипът на фондация “Пловдив 2019”, който разработи апликационната форма, доказа, че може да взима най-правилните решения. Задължително ще запазим този модел и ще го развиваме.

- Какво предстои?

- Много работа. Пловдив вече е европейската столица на културата и като такъв ще представя цяла България.

- Споменахте, че до 2019 г. ще бъдат вложени 38 млн. евро. Откъде ще дойдат?

- Това е най-малката цифра, план минимум, който сме заложили. Имаме новаторски подход към привличане на средства – а именно съвместно финансиране на много събития. За над 80% от тях ще бъдат привлечени външни партньори.  По този начин смятаме, че ще удвоим бюджета, който ще бъде разходван.

- Каква добавена стойност ще донесе тази титла на Пловдив?

- Толкова голяма, че е трудно да си представим нейното финансово измерение. Да не говорим за имиджа, който получаваме. Пловдив е град, за който всеки европеец трябва да научи. Този шанс няма да бъде изпуснат. Очаквам много творци от Европа и света да се включат в събитията и разнесат славата на града. Въпрос на време е да разберем кой ще е италианският ни партньор през 2019 г.

- По какъв начин пловдивчани ще усетят, че градът им е европейска столица на културата?

- Толкова щастливи хора и самоорганизирани празненства в последните дни не помня. Планираме общоградско събитие, с което да отпразнуваме титлата.

- Имаше предложение да се затвори тунелът и вътре да се направи голям купон с гражданите?

- Обсъждаме го. Но няма да се учудите, ако прибегнем дори до затваряне на тунела и в него да се проведе общоградска веселба - с музика, танци, вино и почерпки.

- Няма ли да ви псуват шофьорите?

- Мисля, че и те ще се присъединят. Освен това говорим за затваряне на тунела през нощта за няколко часа, когато няма интензивно движение. Събитието си струва.

Линк към публикацията: www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4288959